Ogar 205 stacyjka

Jeśli masz problem z motocyklem i nie wiesz jak go rozwiązać, napisz a na pewno ktoś Ci pomoże.
Regulamin działu
Przed założeniem nowego tematu upewnij się, że jego tytuł zawiera markę i model pojazdu jakiego dotyczy problem, najlepiej podane w nawiasie kwadratowym czyli [marka model] precyzyjny typ usterki. Ułatwi to korzystanie z wyszukiwarki.

Tematy, które nie będą spełniały podanych zasad zostaną usunięte.


    Przykłady: [Komar 2351] regulacja zapłonu
    Komar 2351 regulacja zapłonu
    Regulacja zapłonu Komar 2351

Ogar 205 stacyjka

Postprzez Janusz73 » 3 sie 2019, o 15:53

Mam pytanie.Po wielu latach naprawiałem Ogara 205 ze starym typem stacyjki.I pogubiłem się jak stacyjka ma działać.Przekręcenie kluczyka w lewo-mają być światła,czy gaszenie silnika i w drugą stronę po przekręceniu kluczyka w prawo ma być gaszenie silnika (tak mi się naprawiło) czy włączają się światła?
Janusz73
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1284
Dołączył(a): 30 mar 2013, o 13:37
Pochwały: 43
Pojazdy: Ogar 205 Honda CB1000RA

Ogar 205 stacyjka

Postprzez Pani Kontekstowa » 3 sie 2019, o 15:53

Pani Kontekstowa
 

Re: Ogar 205 stacyjka

Postprzez Marcek » 3 sie 2019, o 22:28

W położeniu środkowym praca silnika bez świateł. W pozycji "\" (kręcąc od położenia środkowego w lewo) masz gaszenia, w prawo - światła.
Avatar użytkownika
Marcek
@admin
@admin
 
Posty: 5932
Dołączył(a): 20 mar 2007, o 11:27
Lokalizacja: Krosno
Pochwały: 4

Ogar 205 stacyjka

Postprzez Janusz73 » 4 sie 2019, o 07:06

Dzięki za odpowiedż.To co pomyliłem z przewodami.Silnik gaśnie po przekręceniu kluczyka w prawo i nie ma świateł (a były).Przy silniku nie mogłem się pomylić.
Janusz73
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1284
Dołączył(a): 30 mar 2013, o 13:37
Pochwały: 43
Pojazdy: Ogar 205 Honda CB1000RA

Ogar 205 stacyjka

Postprzez Marcek » 4 sie 2019, o 18:55

Może pomyliłeś kolejność przewodów dochodzących do stacyjki z iskrownika? Generalnie do stacyjki dochodzą 2 przewody z silnika, jeden z przełącznika długie/krótkie i masa (czyli w sumie 4 kable)
Po przekręceniu w prawo ma łączyć kabel od cewek oświetleniowych z kablem do przełącznika świateł.
Przy położeniu w lewo łączy drugi kabel z silnika z masą stacyjki (gasisz przez zwarcie do masy).
Miernik w dłoń i szukasz :)
Powodzenia!
PS. Te wywody opierają się jedynie na mojej pamięci, mam nadzieję, że nic nie poknociłem.
Avatar użytkownika
Marcek
@admin
@admin
 
Posty: 5932
Dołączył(a): 20 mar 2007, o 11:27
Lokalizacja: Krosno
Pochwały: 4

Re: Ogar 205 stacyjka

Postprzez Janusz73 » 4 sie 2019, o 20:09

Dobrze podpowiadasz za co dziękuję.Stan instalacji w tym 'Koszmarku" jest w opłakanym stanie.Praktycznie powinienem wymienić wszystko,bo z przewodów sypie się biały proszek-śniedż.
Janusz73
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1284
Dołączył(a): 30 mar 2013, o 13:37
Pochwały: 43
Pojazdy: Ogar 205 Honda CB1000RA

Ogar 205 stacyjka

Postprzez Marcek » 5 sie 2019, o 10:05

Radzę Ci położyć nowe przewody. Koszt nieduży, a roboty mniej, niż grzebanie się w starym bałaganie.
Avatar użytkownika
Marcek
@admin
@admin
 
Posty: 5932
Dołączył(a): 20 mar 2007, o 11:27
Lokalizacja: Krosno
Pochwały: 4

Ogar 205 stacyjka

Postprzez majsterr » 5 sie 2019, o 11:49

W stacyjce w romecie masz bodajże 4 wsuwki.Patrząc od strony lampy po lewej stronie na końcu podpinasz tylne światło w tym bliżej klosza masę w rzędzie po prawej podpinasz gaszenie i światła.Zamień te dwa kabelki od świateł i gaszenia :)
Avatar użytkownika
majsterr
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 791
Dołączył(a): 19 lip 2017, o 22:37
Pochwały: 9
Pojazdy: PonyM2,WSK 125,WSK 175,2 komary 2350,3 ogary 200 i 1 205,1 jawa 23p,20p TS350,romet 50T1.

Ogar 205 stacyjka

Postprzez majsterr » 5 sie 2019, o 11:54

Aha i wszystkie styki przeczyść pilniczkiem albo papierem ściernym i lekko rozciągnij sprężynkę w stacyjce żeby ta blaszka lepiej przylegała, rozbierz też przełącznik na kierownicy, wyczyśc go, wyszyść styki w środku, na blaszce do klaksonu i na kierownicy żeby dobra masa była.Nie zaszkodzi też kabelków zacynować na nowo i jak wsuwki będą ci łatwo wchodziły to lekko dognij kombinerkami.Tylko weź kartkę jakieś flamastry w kolorze kabli i zapisz sobie gdzieś co było :F W romecie elektryka jest banalnie prosta :P
Avatar użytkownika
majsterr
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 791
Dołączył(a): 19 lip 2017, o 22:37
Pochwały: 9
Pojazdy: PonyM2,WSK 125,WSK 175,2 komary 2350,3 ogary 200 i 1 205,1 jawa 23p,20p TS350,romet 50T1.


Powrót do Pomoc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości