Nowy nabytek Audi a4b6

Dział, w którym możesz zaprezentować swoją maszynę oraz siebie samego.

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez gacekx1 » 15 sty 2016, o 00:34

Mam chęć na fele ale to dość duży wydatek ( pewnie ponad kafla, z oponami 2) a mam w planach inne duże wydatki więc muszę trochę udusić grosza (wesele :D ). Koszt EGR to 370zł. Musiałem kupić drugi gdyż jest on zintegrowany z klapą gaszącą a w moim starym jest przedmuch pomiędzy osią klapy a korpusem - miejsca na focie poniżej :?

Obrazek

Wymontowanie klapy gaszącej wraz z EGR i zamontowanie flanszy nie wchodzi w grę gdyż będzie telepało silnikiem przy gaszeniu i padną szybko poduszki silnika. U ciebie w Oplu można to zrobić i widziałem masz taki zamiar ale tam nie ma klapy z egr więc jak najbardziej się da bez skutków ubocznych :D

Podsumowując jak napęd będzie tip top to wtedy pomyślę o kosmetyce :D
Avatar użytkownika
gacekx1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 405
Dołączył(a): 23 mar 2008, o 22:07
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Pojazdy: Audi A4B6 1.9 TDI avb, WSK 125

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez Pani Kontekstowa » 15 sty 2016, o 00:34

Pani Kontekstowa
 

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez gacekx1 » 10 lut 2016, o 14:07

Przyszła kolej na zaślepienie egrka i montaż nowego. Widok po otwarciu maski:

Obrazek


Po demontażu osłony widać winowajcę całego zamieszania:

Obrazek

Wykręciłem egr-a i rurkę którą zasysane są spaliny do dolotu i zaślepiłem nowy egr i kolektor wydechowy zaślepkami.

Obrazek


Obrazek

Fotka nowego:

Obrazek

Przy okazji wymieniłem uszczelkę pod pokrywą zaworów:


Obrazek

Obrazek

No to byłoby na tyle;) Jeszcze fotka z wnętrza:

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
gacekx1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 405
Dołączył(a): 23 mar 2008, o 22:07
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Pojazdy: Audi A4B6 1.9 TDI avb, WSK 125

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez gacekx1 » 10 lut 2016, o 14:24

Jeszcze dla potomności dodam fotki sprzętu diagnostycznego jaki używam w grupie VAG:

VAG KKL - kupiony jako pierwszy, pełna diagnostyka i adaptacje jak i kodowania - kupiony najtańszy z allegro, używam go z programem VCDS. nigdy mnie nie zawiódł :D

Obrazek

Jako drugi kupiłem ELM327 jednak to tylko raczej dla bajery, chciałem zobaczyć czy połączy się z freelanderem 2001, silnik td4 - łączy się ale nie wykrywa błędów.

Obrazek

Najnowszy nabytek to kieszonkowy skaner od Viakena. Zrobię nim to samo co VAG KKL jednak nie działają niektóre adaptacje i nie zrobię logów. Zawsze leży w aucie w razie W.

Obrazek

Planuję również zakupić ten interfejs, podobno działa z freelanerem;) Podróbka delphi DS150e

http://www.aliexpress.com/item/Latest-2014-1-R1-free-activated-new-vci-ds150e-with-bluetooth-scanner-TCS-cdp-pro-plus/32252450136.html?spm=2114.01010208.3.1.QywF5u&ws_ab_test=searchweb201556_9,searchweb201644_5_505_506_503_504_502_10001_10002_10016_10017_10010_10005_10011_10006_10003_10004_10009_10008,searchweb201560_5,searchweb1451318400_-1,searchweb1451318411_6449&btsid=7c8e818a-8ae6-44ad-a730-383f21a99fc7


Obrazek
Avatar użytkownika
gacekx1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 405
Dołączył(a): 23 mar 2008, o 22:07
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Pojazdy: Audi A4B6 1.9 TDI avb, WSK 125

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez adrian » 11 lut 2016, o 20:56

Z tym kablem używasz VCDS w pełnej wersji czy Lite?
AUDI- Vorsprung durch Technik
Obrazek
For those about to rock, we salute you!
Avatar użytkownika
adrian
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 6 sie 2007, o 08:38
Lokalizacja: Oświęcim
Pochwały: 31
Pojazdy: Audi A4 B6

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez gacekx1 » 11 lut 2016, o 21:11

Z tego co pamietam to Lite 1.12. Wczesniej uzywalem vag coma ale nie dziala na win7 64 bit.
Avatar użytkownika
gacekx1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 405
Dołączył(a): 23 mar 2008, o 22:07
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Pojazdy: Audi A4B6 1.9 TDI avb, WSK 125

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez gacekx1 » 20 lut 2016, o 08:28

Panie i panowie ale mi sie dzis rano przydarzyla akcja... jade do roboty o 4.30 a tu nagle w lesie ciemnosc, wszystko zgaslo i silnik tez. To ja but po hamulach bo noc jeszcze i nic nie widac. Zatrzymalem sie i czuc spalenizne. Chwile odczekalem i prad powrocil ale nie odpala. Wszystko jest jak ma byc a rozrusznik nie cyka nawet. Nie wiem co sie stalo.. ma ktos jakies rady?
Avatar użytkownika
gacekx1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 405
Dołączył(a): 23 mar 2008, o 22:07
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Pojazdy: Audi A4B6 1.9 TDI avb, WSK 125

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez Romecik2t » 20 lut 2016, o 09:19

:shock: SPrawdzales czy aq nie rozladowalo? Potem bym sprawdzil czy moze jais bezpiecznik nie byl zbyt duzy dany niz powinien byc, a potem juz tylko kable i rozrusznik, kurde te nowe fury to sei psuja cos :F
POZNAJ HISTORIĘ ORAZ REGULAMIN FORUM.
Dodaj się na mapę! :arrow: Mapa Użytkowników
Avatar użytkownika
Romecik2t
#mod
#mod
 
Posty: 10622
Dołączył(a): 27 lut 2009, o 18:01
Pochwały: 45

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez gacekx1 » 20 lut 2016, o 11:07

Zostawilem audi w lesie ale za godzinke koncze prace i bede cos patrzyl. Odczytam bledy i posprawdzam bezpieczniki bo o 4 rano to nie bylo dla mnie takie oczywiste ;)
Czy ja wiem czy sie psuja, na paliwo wydaje sie o wiele wiecej wiec te 5 procent mozna doliczyc na ewentualne naprawy. Koszta nie sa tu problemem jedynie *** ze trzeba auto a nie ma :?
Aku nie padl swiatla ladnie swiecily bez odpalania.
Avatar użytkownika
gacekx1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 405
Dołączył(a): 23 mar 2008, o 22:07
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Pojazdy: Audi A4B6 1.9 TDI avb, WSK 125

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez gacekx1 » 20 lut 2016, o 17:00

Czarna magia powiem wam :o Na aucie rozrusznik za cholerę nie chciał kręcić nawet jak mu podawałem sterowanie bezpośrednio z aku, jak go wyciągnąłem to od razu ożył :) Nie wiem co może być, nawet podłączałem pod aku na zewnątrz i sterowałem z auta i jak dawałem na odpalanie kluczykiem to się kręcił. Mógł się automat zapiec na moment? Chyba trzeba będzie go poddać kompleksowej regeneracji.

Rodzi się więc pytanie skąd ten smród i wykasowane dane w aucie tak jakby odpiąć aku, oraz czemu zgasł.
Avatar użytkownika
gacekx1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 405
Dołączył(a): 23 mar 2008, o 22:07
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Pojazdy: Audi A4B6 1.9 TDI avb, WSK 125

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez Romecik2t » 20 lut 2016, o 17:21

Moze wina masy ? I przez mase moze jakies spiecie poszlo czy przez kable gdzies. Ale to bez obejrzenia mozna zgadywac :D
POZNAJ HISTORIĘ ORAZ REGULAMIN FORUM.
Dodaj się na mapę! :arrow: Mapa Użytkowników
Avatar użytkownika
Romecik2t
#mod
#mod
 
Posty: 10622
Dołączył(a): 27 lut 2009, o 18:01
Pochwały: 45

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez Marek.K. » 20 lut 2016, o 18:01

gacekx1, tak jak Romecik2t, mówił, brak masy, musiał gdzieś uciec masa, mzoę plecionka zgnil a ?
FSO Polonez to jest to :D
"Ja jestem chłop z Mazur,
I tak wołajcie na mnie - chłop z Mazur."
http://www.youtube.com/watch?v=OGXvxtiMOew :D
Avatar użytkownika
Marek.K.
Zwycięzca konkursu
Zwycięzca konkursu
 
Posty: 8442
Dołączył(a): 13 lut 2009, o 17:36
Lokalizacja: Winda, NKE
Pochwały: 15
Pojazdy: Pare Komarów :D

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez Tomek » 20 lut 2016, o 18:02

Może przy wyjmowaniu szczotki się odwiesiły. Świeży temat, sam wczoraj regenerowałem rozrusznik w aucie rodziców, teraz czeka mnie moje :D
Avatar użytkownika
Tomek
#mod
#mod
 
Posty: 8428
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 73
Pojazdy: Oldspace, CZy, Pług

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez Tomciosz » 20 lut 2016, o 19:28

Też miałem taki przypadek w Cento. Wyjęcie i ponowne włożenie rozrusznika pomogło. :D
Jeżeli pomogłem, kliknij POMÓGŁ.

Romet Ogar 200 '89
ZZR Komar 2350-2351 ok 1974-75 [*]
"Ogary poszły w las..." S.Żeromski
"Gites było to słowo magiczne, słowo oznaczające
robotę tak dokładną i precyzyjną, że żadna maszyna ani przyrząd nie były w
stanie wykazać stopnia jej doskonałości." Baza sokołowska. Marek Hłasko

Każdy komar ma coś z kawasaki ZZR :P
Avatar użytkownika
Tomciosz
Ekspert
Ekspert
 
Posty: 4736
Dołączył(a): 20 kwi 2007, o 13:14
Lokalizacja: Biała Wielka i Sosnowiec
Pochwały: 68
Pojazdy: Ogar 200 CC700

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez gacekx1 » 20 lut 2016, o 19:33

Sam nie wiem co robić wkładać czy nie wkładać, nowy czy regenerować :o Zgłupiałem już. Chyba muszę się z tym przespać. Odpalałem go kilkadziesiąt razy poza autem i ani razu sie nie zawiesił :twisted:
Avatar użytkownika
gacekx1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 405
Dołączył(a): 23 mar 2008, o 22:07
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Pojazdy: Audi A4B6 1.9 TDI avb, WSK 125

Nowy nabytek Audi a4b6

Postprzez gacekx1 » 22 lut 2016, o 12:11

Zakupiłem regenerowany na oryginalnych częściach na allegro, do tego kostkę stacyjki febi. Powinno chodzić;) Dam małą relację z montażu jak rozrusznik dojdzie. :)
Avatar użytkownika
gacekx1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 405
Dołączył(a): 23 mar 2008, o 22:07
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Pojazdy: Audi A4B6 1.9 TDI avb, WSK 125

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze pojazdy, o nas

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości