Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Dział opisujący drobne przeróbki, Wasze patenty, usprawniające technicznie lub wizualnie jednoślady.

Re: Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez adrian » 17 maja 2015, o 14:25

ManiekR1 napisał(a):Przepraszam że pytam, ale jak podaje sie kabel na masę? Mam go przyczepic do ramy, czy jak?

Tak, np konektor oczkowy zarabiasz na kabel i przykręcasz śrubą do ramy albo do minusa w akumulatorze.
Obrazek

Na razie do testów tylko go przyłóż, aby miał masę jak wszystko będzie ok to wtedy zrobisz to na gotowo.
AUDI- Vorsprung durch Technik
Obrazek
For those about to rock, we salute you!
Avatar użytkownika
adrian
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 6 sie 2007, o 08:38
Lokalizacja: Oświęcim
Pochwały: 31
Pojazdy: Audi A4 B6

Re: Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez Pani Kontekstowa » 17 maja 2015, o 14:25

Pani Kontekstowa
 

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez ManiekR1 » 17 maja 2015, o 15:23

A więc tak, silnik odpalił. Na ssaniu łapał bardzo wysokie obroty. Bez ssania jedynie na pych szło go odpalić i to na module ze starej 50-tki, ale gasł po przejechaniu kilku metrów. Na nowym module nawet nie chciał załapać. Przyczyną jest zły moduł, czy coś innego?
ManiekR1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 9
Dołączył(a): 10 maja 2015, o 19:01

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez adrian » 17 maja 2015, o 23:56

daj zdjęcie nowego modułu
AUDI- Vorsprung durch Technik
Obrazek
For those about to rock, we salute you!
Avatar użytkownika
adrian
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 6 sie 2007, o 08:38
Lokalizacja: Oświęcim
Pochwały: 31
Pojazdy: Audi A4 B6

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez Romecik2t » 18 maja 2015, o 01:58

daj spokoj jak odpalil ale wysokie to raczej nie wina modulu :D Sprawdz czy w ogole jest iskra na nowym module, prosty sposob... jesli nie ma to wina modulu jesli jest to to ze nie odpalil to czysty przypadek. przyczyna tkwi w czym innym.
POZNAJ HISTORIĘ ORAZ REGULAMIN FORUM.
Dodaj się na mapę! :arrow: Mapa Użytkowników
Avatar użytkownika
Romecik2t
#mod
#mod
 
Posty: 10619
Dołączył(a): 27 lut 2009, o 18:01
Pochwały: 45

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez ManiekR1 » 25 maja 2015, o 20:55

Dzięki wszystkim za pomoc. Motorek śmiga aż miło :)
ManiekR1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 9
Dołączył(a): 10 maja 2015, o 19:01

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez JuMotoa12 » 4 cze 2015, o 19:06

Nawiązując do tematu.. co się stanie jeśli masa nie zostanie podłączona, a jedynie zaizolowana ? Ją jakieś "efekty uboczne" ?
JuMotoa12
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 4
Dołączył(a): 17 mar 2015, o 22:01

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez adrian » 4 cze 2015, o 21:22

Jeżeli masa jest tylko dodatkowo wyprowadzona a cewka jest masowana na silniku to nic się nie stanie, wszystko będzie działać, inna sytuacja jeżeli masa wyprowadzona jest tylko kablem wtedy tez się nic nie stanie. ale nie będzie działać to co zasila ta np cewka, to tak jak byś podpiął + żarówki pod akumulator a minus zaizolował i pytał się czemu nie świeci.
AUDI- Vorsprung durch Technik
Obrazek
For those about to rock, we salute you!
Avatar użytkownika
adrian
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 6 sie 2007, o 08:38
Lokalizacja: Oświęcim
Pochwały: 31
Pojazdy: Audi A4 B6

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez karolciula02 » 14 cze 2015, o 17:19

Słuchaj :
czarno czerwony- zasilanie modułu
niebieski z białym paskiem - impulsator
różowy i żółty - zasilanie świateł (chyba żółty), ładowanie akumulatora (różowy)
zielony - masa , podłączasz pod układ i sprawdź czy dalej jest gdzieś podpięty do masy
Podłącz kolorami, a z kostką od czujnika biegów to się już musisz sam pobawić.
karolciula02
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 5
Dołączył(a): 13 cze 2015, o 13:26

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez c64club » 20 sie 2015, o 15:46

Poprawka, dla wszystkich podłączających ten silnik.

Różowy i żółty (czasem dwa białe lub inne dwa blade) to nie "zasilanie światła i zasilanie akumulatora" co byłoby (bardzo uproszczoną i nie do końca) prawdą dla silników 50cc i pochodnych. To dwa WOLNE końce cewki, niepodłaczonej do masy. Regulator napięcia w 125-250 jest innej konstrukcji, z prostownikiem dwupołówkowym, i całość odbiorników, włącznie z przednim światłem, jest zasilana prądem stałym zza regulatora-prostownika. W 50cc natomiast światło przednie jest zasilane prądem niewyprostowanym, regulowanym przez zwarcie jednej połówki przebiegu. Pozostawienie instalki tak jak leci, ze światłem przednim podłaczonym do cewki, może dać w zależności od sposobu podłaczenia mas, albo jej liche świecenie, albo podawanie na nią zawyżonego napięcia. Żółty kabel w instalce idący do wyłącznika w prawej manetce należy odciąć od zasilania z cewki i zasilić z czarnego (plus za stacyjką).
Obrazek Gmole, przyczepki, wózki boczne, przeróbki moto? Taaaaak Toczenie, spawanie, elektryka i inna "rzeźba" - jak ktoś potrzebuje Obrazek

Sprzedam:
-części do silnika Jawki, prawie wszystkie, regenerowane lub nowe. @ komplety "flaków" i komplet karterów
Mój moto FAQ - fakty, mity, porady
Avatar użytkownika
c64club
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1406
Dołączył(a): 25 paź 2008, o 19:40
Lokalizacja: Katowice
Pochwały: 13
Pojazdy: Komar 2320, Ogar 200 z silnikiem Lifan 139, Kingway Naked 50, Romet K125 z wózkiem bocznym

Re: Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez Saimon1983 » 30 cze 2017, o 19:31

Cześć mam podobny problem jak Maniek ,nie potrafię sobie poradzić z elektryka

Zakupiłem silnik xt157fmi i włożyłem go do kinroud xt50gy ,silnik pochodzi z bartona hyper

Mam w silniku wiązkę 4 kabli (niebiesko biały,zielono biały i 2 kable żółte)
Obrazek
Mam rownież wtyczkę z silnika 6 kabli
Obrazek


Z wiązki motocykla mam wiązkę 5 kabli
Obrazek
I wtyczkę 3 kable
Obrazek


Kolorystycznie niestety się nie zgrywają
Obrazek
Obrazek


Proszę o pomoc moze ktoś już to przerabiał
Saimon1983
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1
Dołączył(a): 30 cze 2017, o 19:01
Pojazdy: Aprilia rx125 2T ,kinroud 125 4T

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez FortelSA » 27 sie 2017, o 18:49

Zrobiłeś to fachowo jak mac gyver , a tak na poważnie to dobra robota
FortelSA
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 10
Dołączył(a): 27 sie 2017, o 18:46

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez janosikmz19822 » 29 sie 2017, o 15:49

Tak do ramy i musi dotykać gołębi metalu ramy np gwintem przez śrubę.
https://media.giphy.com/media/Lum1HdOIA725W/giphy.gif
Avatar użytkownika
janosikmz19822
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 3466
Dołączył(a): 4 mar 2012, o 21:53
Pochwały: 39
Pojazdy: Shl m06t,Cz 350,Romet 50T1,Komar 231b -232-2330-2350 z1970(rama),Hercules,jawa 223,Ryś:)

Poprzednia strona

Powrót do Modyfikacje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości