Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Dział opisujący drobne przeróbki, Wasze patenty, usprawniające technicznie lub wizualnie jednoślady.

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez ManiekR1 » 10 maja 2015, o 19:03

Witam
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mam podłączyć kable wychodzące z silnika do kostki (wszystko jest widoczne na zdjęciach). Proszę w miarę dokładnie to opisać, najlepiej kolorami.

http://zapodaj.net/1a8af4b521b06.jpg.html
http://zapodaj.net/1780a1ffc0cb6.jpg.html
http://zapodaj.net/9ac293c20d3b0.jpg.html
http://zapodaj.net/03d71278d8eac.jpg.html
ManiekR1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 9
Dołączył(a): 10 maja 2015, o 19:01

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez Pani Kontekstowa » 10 maja 2015, o 19:03

Pani Kontekstowa
 

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez adrian » 10 maja 2015, o 23:21

Słuchaj jasnowidzem nie jestem, napisz jaki to motorek, bo nie wiem jakim schematem się sugerować, najprościej jeżeli masz stary silnik to zdjąć lewy dekiel i zobaczyć co gdzie szło i to samo zrobić w nowym silniku, bo zapłony są te same tylko kolory kabli inne. Orientacyjne ci powiem że zielony to masa, żółty i różowy ładowanie, a niebieski i brązowy moduł ale nie jestem pewny na 100%
AUDI- Vorsprung durch Technik
Obrazek
For those about to rock, we salute you!
Avatar użytkownika
adrian
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 6 sie 2007, o 08:38
Lokalizacja: Oświęcim
Pochwały: 31
Pojazdy: Audi A4 B6

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez Tomek » 10 maja 2015, o 23:59

ManiekR1, masz moduł na pojedynczą wtyczkę? 5 pinów?
Obrazek
adrian napisał(a):zielony to masa, żółty i różowy ładowanie, a niebieski i brązowy moduł

Tak z pamięci miałem to samo. Przy czym niebieski (z białym paskiem) to impulsator. Nie pamiętam od czego jest brązowy.
Avatar użytkownika
Tomek
#mod
#mod
 
Posty: 8427
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 73
Pojazdy: Oldspace, CZy, Pług

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez ManiekR1 » 11 maja 2015, o 18:30

Mój motorower to Junak 901 Sport. Moduł posiadam 5 pinowy. Tutaj link do silniczka: http://allegro.pl/silnik-125cc-los-king ... source=mlt

Problem polega na tym, że nie mam pojęcia jak podlączyć 5 wychodzących pojedynczych kabli do 4 pinowej kostki. Chyba, że coś źle robie.
ManiekR1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 9
Dołączył(a): 10 maja 2015, o 19:01

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez Tomek » 11 maja 2015, o 19:12

A nie było tam przypadkiem dwóch wiązek wychodzących z silnika? A może jedna to był czujnik biegu, nie pamiętam już... Ja chyba 5 kabli wychodzących grubszą wiązką miałem bez kostki. Wydaje mi się, że każdy był podłączany osobno na okrągłe konektory.
Avatar użytkownika
Tomek
#mod
#mod
 
Posty: 8427
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 73
Pojazdy: Oldspace, CZy, Pług

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez ManiekR1 » 11 maja 2015, o 20:23

Są dwie wiązki kabli. Jedna jest z kostką (czujnik oleju i biegów według producenta), podłączyłem ją bez problemów. A ta druga właśnie to pojedyncze kable. Najwyżej jutro porobie dokładniejsze zdjęcia.
ManiekR1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 9
Dołączył(a): 10 maja 2015, o 19:01

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez adrian » 11 maja 2015, o 21:13

Już wiem, wiec tak: brązowy i niebieski pod moduł (brązowy cewka zapłonowa, niebieski impulsator), różowy i żółty regulator napięcia, zielony masa, teraz tak musisz znaleźć w Junaku moduł i regulator napięcia pstryknąć zdjęcie kostki (bym wiedział, który kolor jaki pin) i napisze ci jak to podłączyć w tej kostce koło silnika. Tym, że masz przy silniku 5 kabli a w kostce tylko 4 jest w 80% spowodowane tym, że teraz z silnika masz wyprowadzoną masę poprzez kabel a widocznie junak ma to od razu zrobione w silniku. Tu masz schemat jak to powinno wyglądać u ciebie http://republika.pl/arecki113/schematy/ ... 0vapor.jpg
AUDI- Vorsprung durch Technik
Obrazek
For those about to rock, we salute you!
Avatar użytkownika
adrian
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 6 sie 2007, o 08:38
Lokalizacja: Oświęcim
Pochwały: 31
Pojazdy: Audi A4 B6

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez Tomek » 11 maja 2015, o 21:14

Tylko proszę o trochę mniejsze zdjęcia, bo ledwo załadowałem te z pierwszego postu :D

Zdejmij pokrywę zapłonu.
Znajdź kabel od impulsatora (czarna kostka), chyba standardowo jest niebieski z paskiem, powinien pasować.
Zielony to masa, też na 90% zawsze tak jest i w swojej instalacji powinieneś mieć taki sam.

Z 3 pozostałymi nie chcę strzelać który konkretnie gdzie, bo sam miałem 2-cewkowy zapłon. Mogę jednak coś podpowiedzieć.
Sprawdź czy żółty nie wychodzi od cewki zapłonowej. Tak mi się wydaje że przy cewce wysokiego napięcia też był żółty kabelek. Dobrze się to sprawdza multimetrem z brzęczykiem.
Czarny z paskiem to prawdopodobnie zasilanie modułu. Musisz to sam sprawdzić.
A różowy... to musi być ładowanie. Sprawdź jednak czy ten ostatni kabelek idzie do regulatora napięcia. To ten żebrowany z 4 pinami.
Avatar użytkownika
Tomek
#mod
#mod
 
Posty: 8427
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 73
Pojazdy: Oldspace, CZy, Pług

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez ManiekR1 » 12 maja 2015, o 18:12

Porobiłem kilka przydatnych zdjęć. Narazie nie zdejmowałem obudowy silnika.

To są przewody wychodzące z nowego silnika: http://zapodaj.net/a00767f841bbc.jpg.html

Powinny one być tak podpięte: http://zapodaj.net/2ae5a95c88899.jpg.html

Kable wchodzące w regulator napięcia: http://zapodaj.net/81657ffa8fdc0.jpg.html

Kable wychodzące z modułu: http://zapodaj.net/65376eeb4a2ba.jpg.html

Podłączenie modułu do jakiejś kostki: http://zapodaj.net/d6c9b06292d0e.jpg.html

Przewody w starym silniku: http://zapodaj.net/ce467561d6c1c.jpg.html

Podłączenie regulatora napięcia do jakiejś kostki: http://zapodaj.net/88ca21aa3e83f.jpg.html

Ogólny rzut: http://zapodaj.net/d8e9e8ce72a0b.jpg.html

Główny problem: http://zapodaj.net/a90030ff530d4.jpg.html (wszystkie kable się zgadzają oprócz czarno czerwonego)

To jak, coś z tego będzie?
ManiekR1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 9
Dołączył(a): 10 maja 2015, o 19:01

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez ManiekR1 » 16 maja 2015, o 09:52

Chłopaki pomóżcie mi to zrobić ! :(
ManiekR1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 9
Dołączył(a): 10 maja 2015, o 19:01

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez adrian » 16 maja 2015, o 14:24

daj zdjęcie modułu i jego kostki.
AUDI- Vorsprung durch Technik
Obrazek
For those about to rock, we salute you!
Avatar użytkownika
adrian
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 6 sie 2007, o 08:38
Lokalizacja: Oświęcim
Pochwały: 31
Pojazdy: Audi A4 B6

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez ManiekR1 » 16 maja 2015, o 16:56

Może się przyda: http://zapodaj.net/760571ce00194.jpg.html

Zdjęcie kostki: http://zapodaj.net/a7360583f646d.jpg.html

Masz zamiar podłączyć kable z silnika bezpośrednio do modułu? Na wcześniejszych zdjęciach pokazywałem, że wcześniej było podłączenie do kostki 4pinowej.
ManiekR1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 9
Dołączył(a): 10 maja 2015, o 19:01

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez adrian » 16 maja 2015, o 18:56

Musisz znaleźć gdzie idzie czerwony przewód z modułu i podłączyć do niego czerwono-czarny z silnika, resztę wpinasz w kostkę w te same kolory.
AUDI- Vorsprung durch Technik
Obrazek
For those about to rock, we salute you!
Avatar użytkownika
adrian
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 6 sie 2007, o 08:38
Lokalizacja: Oświęcim
Pochwały: 31
Pojazdy: Audi A4 B6

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez adrian » 16 maja 2015, o 19:04

Musisz znaleźć gdzie idzie czerwony przewód z modułu i podłączyć do niego czerwono-czarny z silnika, resztę wpinasz w kostkę w te same kolory.

PS. Tak patrzę na te kostki i po analizie powinno działać w 90%, podłącz tak: (silnik-kostka)
Żółty-żółty, różowy-różowy, niebiesko-biały-niebiesk-biały, czarno-czerwony-zielony, zielony z silnika podaj na masę.
AUDI- Vorsprung durch Technik
Obrazek
For those about to rock, we salute you!
Avatar użytkownika
adrian
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 6 sie 2007, o 08:38
Lokalizacja: Oświęcim
Pochwały: 31
Pojazdy: Audi A4 B6

Podłączenie chińskiego silnika 125ccm

Postprzez ManiekR1 » 17 maja 2015, o 13:38

Przepraszam że pytam, ale jak podaje sie kabel na masę? Mam go przyczepic do ramy, czy jak?
ManiekR1
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 9
Dołączył(a): 10 maja 2015, o 19:01

Następna strona

Powrót do Modyfikacje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: janosikmz19822 i 15 gości