ZAPŁON TYRYSTOROWY DO KOMARA (how it's made )

Dział, w którym znajdziecie skuteczne oraz sprawdzone metody rozwiązywania konkretnych problemów.
Regulamin działu
Materiały umieszczone w tym dziale są w pełni autorstwa użytkowników forum MotoManiacy.com. Toteż są chronione prawem autorskim. Kopiowanie bądź rozpowszechnianie tych materiałów na innych stronach bez zgody ich autorów jest zabronione. Złamanie tej zasady będzie równoznaczne z popełnieniem plagiatu a to już jest wykroczenie zagrożone pozbawieniem wolności do lat dwóch, bądź karą grzywny. (Prawo Autorskie i Prasowe, rozdz. 14., art. 115)

Postprzez Konrad » 29 mar 2010, o 18:03

Zatem szukaj przyczyny w gaźniku.
Avatar użytkownika
Konrad
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 7324
Dołączył(a): 8 cze 2007, o 14:42
Lokalizacja: Lędziny
Pochwały: 3

Postprzez Pani Kontekstowa » 29 mar 2010, o 18:03

Pani Kontekstowa
 

Postprzez SEBASTIAN12345 » 29 mar 2010, o 20:13

moim zdaniem jest źle wyregulowany zapłon i miażdży kliny aż widać przesunięcie
0gar 205 sprzedam
Ładuj na GG: 2453139
To nic nie kosztuje
http://zalukaj.pl/polecony,92223/
Avatar użytkownika
SEBASTIAN12345
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 86
Dołączył(a): 26 paź 2008, o 00:12
Lokalizacja: Łysomice
Pojazdy: Aprilia AF1

Postprzez Bezimienny » 30 mar 2010, o 06:56



Linki wygasły, można prosić o nowy upload.
Bezimienny
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 4
Dołączył(a): 1 lut 2010, o 10:59

Postprzez Mr.Rezystor » 30 mar 2010, o 23:25

http://motoalbum.pl/uzytkownik/4057/pojazdy

Kategoria A,B zdana za pierwszym strzałem :D
Avatar użytkownika
Mr.Rezystor
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1006
Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 07:32
Lokalizacja: Witkowice 20km od Częstochowy.
Pojazdy: Audi 100 2.8

Postprzez SEBASTIAN12345 » 19 kwi 2010, o 17:49

jaka powinna być świeczka chodzi mi o wartość i typ bo mi spalił już 2 świeczki na tym zapłonie :(


Dobra już problem rozwiązany dałem kondensator pomiędzy przerywacz a masę bo ten w silniku zły był. teraz iskra jest niebiesko-biała a nie różowa
0gar 205 sprzedam
Ładuj na GG: 2453139
To nic nie kosztuje
http://zalukaj.pl/polecony,92223/
Avatar użytkownika
SEBASTIAN12345
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 86
Dołączył(a): 26 paź 2008, o 00:12
Lokalizacja: Łysomice
Pojazdy: Aprilia AF1

Postprzez Krzysiek.WRC » 24 cze 2010, o 17:10

Mam dziwny problem z tym zapłonem, przejechałem na nim bez problemu ok 400 km i dzisiaj urwał mi się kondensator elektrolityczny w drodze. Założyłem nowy i teraz Ogar pracuje jedynie na wolnych obrotach, nie reaguje na gaz i nie jest to bynajmniej wina linki lub gaźnika, bo na początku (gdy dałem nowy kondensator) po odłączeniu masy wkręcał się prawie normalnie na obroty. Wie ktoś który element modułu mógł paść?
FSO Polonez 1.5 X '83
Fiat 126p FL '89
Romet Ogar 205 '87
Krzysiek.WRC
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 32
Dołączył(a): 16 lis 2009, o 20:29

Postprzez womax » 24 cze 2010, o 18:08

Dobrze przylutowałeś nóżki kondensatora ? tzn. + do+ a - do - ?
Avatar użytkownika
womax
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 52
Dołączył(a): 7 gru 2007, o 15:40
Lokalizacja: Strzebiń

Postprzez Krzysiek.WRC » 24 cze 2010, o 21:49

Tak, jest dokładnie tak jak było wcześniej


Już działa wszystko, to była dioda prostownicza 3-amperowa.
FSO Polonez 1.5 X '83
Fiat 126p FL '89
Romet Ogar 205 '87
Krzysiek.WRC
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 32
Dołączył(a): 16 lis 2009, o 20:29

Postprzez falek15 » 18 lip 2010, o 22:19

Witam. Nie chce mi sie przeglądać całego tematu (18 stron :|) więc pytam od nowa. Czy da sie coś takiego zrobić w Jawce? Jeśli tak to prosze schemat, bo w jawce nie ma cewki w/n jest tylko butelkowa pod bakiem i czy to oznacza że mam kupić drugą cewke czy jak? odpowiedzcie prosze (jestem laikiem w tym temacie ale lutować i mniej więcej ze schematu cyztać potrafie)
falek15
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 36
Dołączył(a): 24 wrz 2009, o 14:08
Lokalizacja: Międzyzdroje

Postprzez muciek » 18 lip 2010, o 22:48

Tak. viewtopic.php?t=17358 Tutaj masz schemat i wszytko co potrzebne. Ja sobie wykonałem ten moduł i mogę powiedzieć że silnik pracuje równiej pali ,bez względu czy zimny czy gorący ( silnik zapala po 2 metrach na popych ,(nie mam sprawnej kopki)). Wydaje mi się ze silnik ma troszkę lepsza dynamikę ,ale to może dlatego ze oryginalny zapłon już był w stanie nie najlepszym. Ogólnie polecam całość kosztowała mnie ~10 zł a trafo już miałem.
Elektroniczne zapłony 52/5/3M i inne badziewia :P
http://www.youtube.com/user/muciekk500
Obrazek
Avatar użytkownika
muciek
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 142
Dołączył(a): 26 lip 2008, o 11:51
Lokalizacja: Radziechowy koło Żywca
Pochwały: 3

Postprzez falek15 » 18 lip 2010, o 22:53

Dużo roboty z tym, nie chce mi sie z tym cackać a to że mi jawka ciepła nie odpala i trzeba pchnąć kawałeczek to mi nie przeszkadza tak za bardzo. Odpuszczam!
falek15
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 36
Dołączył(a): 24 wrz 2009, o 14:08
Lokalizacja: Międzyzdroje

Postprzez muciek » 18 lip 2010, o 22:56

Dużo roboty? 2 h góra i masz to w motorku zamontowane.
Elektroniczne zapłony 52/5/3M i inne badziewia :P
http://www.youtube.com/user/muciekk500
Obrazek
Avatar użytkownika
muciek
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 142
Dołączył(a): 26 lip 2008, o 11:51
Lokalizacja: Radziechowy koło Żywca
Pochwały: 3

Postprzez Black Rider » 18 lip 2010, o 23:36

No właśnie lepiej sie namęczyć troszke, ale za to później nie pchać :) w komarku zawsze było cacy w jawce miałem bateryjny i niestety jak sie przekonałem przy zapłonie tranzystorowym trzeba miec kondensator
Obrazek
Naprawiam sprzęty RTV itp
Avatar użytkownika
Black Rider
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 2728
Dołączył(a): 16 sie 2007, o 13:14
Lokalizacja: łask

Postprzez Marcek » 19 lip 2010, o 08:33

muciek napisał(a):całość kosztowała mnie ~10 zł

:o Gdzie masz takie tanie części?
Sama obudowa ok. 6 zł, teraz chyba nawet więcej.
Avatar użytkownika
Marcek
@admin
@admin
 
Posty: 5777
Dołączył(a): 20 mar 2007, o 11:27
Lokalizacja: Krosno
Pochwały: 3

Postprzez muciek » 19 lip 2010, o 09:58

Jaka obudowa? xD Dałem to wszystko na płytkę bez obudowy jak na razie ,i działa , jak będzie potrzebna to sobie zrobię :D
Elektroniczne zapłony 52/5/3M i inne badziewia :P
http://www.youtube.com/user/muciekk500
Obrazek
Avatar użytkownika
muciek
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 142
Dołączył(a): 26 lip 2008, o 11:51
Lokalizacja: Radziechowy koło Żywca
Pochwały: 3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tutoriale

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości