tarczówki w 126p

Dział opisujący drobne przeróbki, Wasze patenty, usprawniające technicznie lub wizualnie dwuślady.

Postprzez Marek » 31 maja 2009, o 21:00

elo moto 1993 napisał(a):zmieniasz flansze, dowalasz zaciski i większą felę... wszystko, a na to są atesty, wszakże zaciski z punto/cc tarcze tak samo


Fakt tarcze maja atest, zaciski również ale nie te flansze ! na upartego od nich zależy to czy kółko stanie czy wyrwie zacisk... to się tylko wydaje takie proste...
Mam kolegę mechanika który się bawił w takie rzeczy i uwierz mi koleś w SKP będzie musiał być totalnym zerem w motoryzacji by się nie skapować...

elo moto 1993 napisał(a):a na tuning silnika też potem muszę mieć atesty??


W Polsce jeszcze nie choć np za "sportowe tłumiki" bez atestu zabierają papiery...
Zdravim =MRS=
Pro-Mastah Weteran
Elektronika, elektryka, mechanika pojazdowa i użytkowa.
Obrazek
Avatar użytkownika
Marek
*supporting
*supporting
 
Posty: 2174
Dołączył(a): 5 paź 2007, o 00:32
Lokalizacja: Oberschlesien - Ratibor
Pojazdy: In Comming >> MT SM XX

Postprzez Pani Kontekstowa » 31 maja 2009, o 21:00

Pani Kontekstowa
 

Postprzez Kuba » 31 maja 2009, o 21:09

ok dzięki wszystkim za info... montaż tarczówek zaniechany
2 pierwsze litery alfabetu w kieszeni :]
Avatar użytkownika
Kuba
Zwycięzca konkursu
Zwycięzca konkursu
 
Posty: 6491
Dołączył(a): 21 gru 2008, o 20:55
Lokalizacja: Tworóg
Pochwały: 2

Postprzez Michal_c » 31 maja 2009, o 21:51

Od sebcyca (tego goscia z allegro) którego znam osobiście, flansze do zamontowania tarczówek w 126p ma baaardzo dużo aut, jakby nie patrzeć, około 200 maluchów, z tego każdy przechodzi z tym przegląd, skoro jednemu udało się zarejestrować malucha na 2 osoby, z silnikiem 1.2 mpi, oraz tymi flanszami, po szczegółowym przeglądzie, to oznacza że te flansze są w ok, zresztą nikomu nic się z nimi nie dzieje :wink:
Avatar użytkownika
Michal_c
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 396
Dołączył(a): 10 lis 2007, o 13:04
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez Kuba » 1 cze 2009, o 13:11

montaż tarczówek zaniechany
a może jednak nie :D
2 pierwsze litery alfabetu w kieszeni :]
Avatar użytkownika
Kuba
Zwycięzca konkursu
Zwycięzca konkursu
 
Posty: 6491
Dołączył(a): 21 gru 2008, o 20:55
Lokalizacja: Tworóg
Pochwały: 2

Postprzez JanekZ » 13 lut 2010, o 17:54

Uwaga odkop!!!
Przypomniało mi się, że w Wartburgu i ostatnich Trabantach były z przodu tarczówki bez wspomagania. zaciski były 4 - tłoczkowe i to były dobre heble. Jeździłem takimi W-bgami (353 i 1,3) to wiem.
Serwus
JanekZ
Avatar użytkownika
JanekZ
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 390
Dołączył(a): 29 sty 2009, o 14:04
Lokalizacja: Wrocław

tarczówki w 126p

Postprzez glonojad » 11 sie 2011, o 14:22

Marek.K. napisał(a):a ja jak wciskam pedał hamulca jadę dalej :D

a klocki masz.? mi nie hamowal zajrzalem pod beben a tam nie ma klockow.!


co do tarczowek. po co ci taroczowki w 650ccm.? nie bedziesz nim chyba hamowal z 170km/h. bebny ci w zupelnosci wystarcza. pomysl uwazam za 'dziki' jak to okresliles.
glonojad
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 9
Dołączył(a): 27 lip 2011, o 19:27

tarczówki w 126p

Postprzez Romecik2t » 11 sie 2011, o 15:04

Chodzi o mase auta, nie jest duża ale nawet te 650cc zajeżdżone potrafi sie do 110 bujnać a z tej prędkości to już nie hamuje tak szybko jak są już wylatane heble.
POZNAJ HISTORIĘ ORAZ REGULAMIN FORUM.
Dodaj się na mapę! :arrow: Mapa Użytkowników
Avatar użytkownika
Romecik2t
#mod
#mod
 
Posty: 10622
Dołączył(a): 27 lut 2009, o 18:01
Pochwały: 45

tarczówki w 126p

Postprzez cross2900 » 11 sie 2011, o 18:11

glonojad napisał(a): klocki masz.? mi nie hamowal zajrzalem pod beben a tam nie ma klockow.!


Taki mały szczegół szczęki jak już :)
Tylko wiara pozostała w nas,
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści,
Będą wisieć komuniści!
Avatar użytkownika
cross2900
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 2350
Dołączył(a): 8 lut 2008, o 09:44
Pochwały: 15

tarczówki w 126p

Postprzez dieludolfs » 11 sie 2011, o 19:18

hamulce nowego typu gdy są sprawne to bardzo dobrze hamują, dlatego chyba raczej nie warto kombinować :P
Obrazek

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Radio Zet Gold - 01.07.2013r - 04.09.2017r [*]
Avatar użytkownika
dieludolfs
#mod
#mod
 
Posty: 7655
Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 21:47
Lokalizacja: Bądkowo k.Włocławka.
Pochwały: 31
Pojazdy: Opel Vectra C '02 2.2DTI 125KM

tarczówki w 126p

Postprzez Artur » 14 sie 2011, o 21:30

Znaczy w maluchach, były hamulce modernizowane i to kilka razy, bo jak wiesz maluch był modernizowany aż do 2000 roku jak zaprzestano produkcję, ostatnia wersja ELX ma takie hamulce, że hoho, ale chyba pierwsza modernizacja nastąpiła w 82 albo 83 roku, poszerzono wtedy bębny i szczęki, a potem nie jestem na 100 % pewien, ale po 90 albo 91 roku było nawet proste wspomaganie hamulców(serwo). :)
Ale jak chcesz to próbuj, ale chyba by tylko hamulce z cinquecento podeszłyby tylko. Bo jest ten sam rozstaw śrub bodajże 98 dla starych fiatów :)
Moje maszyny:
viewtopic.php?t=5665&start=0
viewtopic.php?t=6897&start=0

NAM MOTOMANIAKOM PŁYNIE W ŻYŁACH BENZYNA.
Avatar użytkownika
Artur
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 4110
Dołączył(a): 25 gru 2007, o 14:33
Lokalizacja: Lubin

tarczówki w 126p

Postprzez Marcek » 15 sie 2011, o 10:08

Po pierwsze hamulce w maluchu przeszły tylko jedną modernizację. O rok nie chcę sie kłócić, bo niby 1977, ale rodzie mieli malucha właśnie z tego roku, ze starymi hamulcami.
Najprościej rozpoznać po felgach - jeśli są "cytrynki", to stare hamulce, jeśli nie - nowe.
I tak - stary typ hamulców rzeczywiście był dość marny. Ojciec w czasie pierwszej jazdy el-em po przesiadce z ST zrobił "kangura" (ja zresztą też :D).
Natomiast nowe hamulce, czy to w FL, czy EL i ELX są naprawdę przyzwoite. Natomiast maluch nigdy nie miał wspomagania hamulców czy korektora.
Wspomaganie zresztą przy bębnach nie jest aż tak bardzo potrzebne, siła nacisku na pedał w porównaniu z tarczami jest mniejsza.
Avatar użytkownika
Marcek
@admin
@admin
 
Posty: 5777
Dołączył(a): 20 mar 2007, o 11:27
Lokalizacja: Krosno
Pochwały: 3

Re: tarczówki w 126p

Postprzez Artur » 15 sie 2011, o 14:40

Marcek napisał(a):Natomiast nowe hamulce, czy to w FL, czy EL i ELX są naprawdę przyzwoite.


To prawda, na prawdę ma dobre hamulce tej po modernizacji, najgorzej tylko jak są nie sprawne, ja np. miałem takie coś, że mi tylko dwa koła hamowały to wtedy była tragedia, ale jak zrobiłem to było naprawdę przyzwoicie, żeby nie powiedzieć lepiej jak przyzwoicie, Ale powiem ci Kuba, że masz całkiem nie głupie pomysły, ale z tego co widziałem to na PJ są maluchy z tarczówkami, na prawdę niektórzy w to serce wkładają ciężko się z nimi równać, są takie wypasione maluchy na PJ, są silniki na pełnym tuningu podstawowym, wtedy maluch ma jakieś 35 km, bo nie mówię o abarcie, który osiągał nawet 45 km z tego sinika, ale trwałość na tej modyfikacji była kilkaset kilometrów. :wink:
Moje maszyny:
viewtopic.php?t=5665&start=0
viewtopic.php?t=6897&start=0

NAM MOTOMANIAKOM PŁYNIE W ŻYŁACH BENZYNA.
Avatar użytkownika
Artur
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 4110
Dołączył(a): 25 gru 2007, o 14:33
Lokalizacja: Lubin

tarczówki w 126p

Postprzez ckkielce » 12 wrz 2011, o 00:39

Robicie z igly widly. Tarczowki w malczanie to zaden problem. Montujesz wszystko i bangla. Flansze pod zacisku kupujesz i sebcyca, zaciski od scc albo punto i heja. Jedziesz na przeglad i Ci wszstko podbijaja bez zadnych papierow ;]
I prosze nie pisac ze nie przechodzi przeglada bo to brednie ;]
ckkielce
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 10
Dołączył(a): 11 sie 2011, o 14:41

tarczówki w 126p

Postprzez Kuba » 16 gru 2012, o 10:42

dobra hejty, cicho mi tu, tarcze siedzą od lipca, ze 140 na bębnach NIE BYŁO MOWY ŻEBY WYHAMOWAĆ!! okładziny na szczękach się spiekały i pokrywały szkliwem, a teraz z tarczami i 155/60 z przodu, malacz hamuje niemal sam ;]
flansze od TRS, zestaw hamulcowy z CC, przewody giętkie z 205, miedź ze zmienionymi końcówkami na M10x1
2 pierwsze litery alfabetu w kieszeni :]
Avatar użytkownika
Kuba
Zwycięzca konkursu
Zwycięzca konkursu
 
Posty: 6491
Dołączył(a): 21 gru 2008, o 20:55
Lokalizacja: Tworóg
Pochwały: 2

tarczówki w 126p

Postprzez michal93tst » 16 gru 2012, o 13:37

mógłbyś mi powiedzieć jaką średnicę tarcz zamontowałeś ? jak w CC mogę rozumieć,że to podobny zestaw jak w UNO czyli tarcza 227mm ?
Avatar użytkownika
michal93tst
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 444
Dołączył(a): 5 kwi 2010, o 22:00
Lokalizacja: Starachowice
Pochwały: 2
Pojazdy: Uno 1.0 turbo style

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modyfikacje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości