oszukiwanie licznika

Dział zawierający wszelkie materiały, filmy, instrukcje w formie elektronicznej.

oszukiwanie licznika

Postprzez endek » 16 lip 2008, o 18:16

Nie kiedy bywa ze po zmianie kół na (wieksze badz mniejsze) zaczyna licznik predkościomerza oszukiwac aby sprawdzic dokładniej jaką jest naprawde mozna to zrobic za pomocą tego programika


http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp


Jak wiadomo po założeniu mniejszych kół wtedy mozna zyskac na lepszym zbieraniu sie auta (czyli przyspieszaniu) no i wtedy licznik bedzie zawyzał bo koła są mniejsze (wiec szybcie bedą sie wtedy obracały),po za tym na mniejszych bardziej moze trzesnąc i czuc nierównosci w drodze (gdyż jest niższe)

A w przypadku zmiany na wieksze efekt jest na odwrót czyli moze pogorszyc sie przyspiecha ale za to znów wzrosnie predkosc maksymalna,po za tym koła wieksze wiec wolniej sie obarcają wiec licznik bedzie zaniżał .
A jak wiadomo liczniki predkosci przewaznie maja skrzyni,(mechaniczne na linke badz elektryczne ) a obrotomierze z czujników przewaznie z wału

Wiec moze sie komus przyda
Ja równiez kiedys miałem problem po zmianie kół z '14 na '15 stki teraz wiec o ile zaniża mi licznik ( prawie aż o 10km/h)
Ale teraz dobrze ze zmieniłem je bo auto teraz spala mniej oraz po wyzuceniu na luz o wiele dalej sie turla a silnik jest dosc mocny wiec dynamika nie spadła (nieodczuwalne) bo jesli zrobiłym taką zmiane w aucie dysponującym mocą np 40KM to efekt byłby napewno sporo odczuwalny
Ostatnio edytowano 16 lip 2008, o 21:26 przez endek, łącznie edytowano 1 raz

z RWD jest jak z seksem - po co jechać na ręcznym skoro można dawać w pi*dę
Avatar użytkownika
endek
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 8963
Dołączył(a): 4 kwi 2007, o 12:42
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Pochwały: 1

oszukiwanie licznika

Postprzez Pani Kontekstowa » 16 lip 2008, o 18:16

Pani Kontekstowa
 

Postprzez Krylunio » 16 lip 2008, o 18:30

The page cannot be found. to sie pokazuje jak linka otwieram\
Avatar użytkownika
Krylunio
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 2221
Dołączył(a): 1 lut 2008, o 20:27
Lokalizacja: Wola Rzędzińska
Pochwały: 7
Pojazdy: Komar 2350,

Postprzez endek » 16 lip 2008, o 21:26

juz poprawiłem :]

z RWD jest jak z seksem - po co jechać na ręcznym skoro można dawać w pi*dę
Avatar użytkownika
endek
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 8963
Dołączył(a): 4 kwi 2007, o 12:42
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Pochwały: 1

Postprzez Konrad » 21 lip 2008, o 18:04

dobry temat, nawet nie domyśliłem się że koła mogą miec taki wpływ na prędkościomerz :wink:
Avatar użytkownika
Konrad
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 7324
Dołączył(a): 8 cze 2007, o 14:42
Lokalizacja: Lędziny
Pochwały: 3

Postprzez 600rr » 21 lip 2008, o 23:35

O ile nie jest on podpięty do skrzyni tak jak u mnie w X5 :D
Avatar użytkownika
600rr
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 829
Dołączył(a): 17 sty 2008, o 13:41
Lokalizacja: SBE - Czeladź
Pochwały: 1
Pojazdy: KTM SMC 690 LC4 SUPERMOTO '11, SUZUKI GS500E '96, PEUGEOT SV 80 '98 , SEAT IBIZA 1,9 TDI '01

Postprzez endek » 22 lip 2008, o 10:13


O ile nie jest on podpięty do skrzyni tak jak u mnie w X5

Zapewme u ciebie w betce jest elektroniczny (chyba ze jest jakies urzadzonko które wyrównuje te pomiary nie wiem)
ale to nie ma znaczenia jak jest wielkośc kół inna niz zalecana( wieksze bądz mniejsze )
wtedy zawsze bedzie oszukiwał
:]

z RWD jest jak z seksem - po co jechać na ręcznym skoro można dawać w pi*dę
Avatar użytkownika
endek
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 8963
Dołączył(a): 4 kwi 2007, o 12:42
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Pochwały: 1

Postprzez 600rr » 22 lip 2008, o 11:26

cholera to wie ;) Ale i tak dobry patent wymyśliłeś :D
Avatar użytkownika
600rr
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 829
Dołączył(a): 17 sty 2008, o 13:41
Lokalizacja: SBE - Czeladź
Pochwały: 1
Pojazdy: KTM SMC 690 LC4 SUPERMOTO '11, SUZUKI GS500E '96, PEUGEOT SV 80 '98 , SEAT IBIZA 1,9 TDI '01

Postprzez endek » 22 lip 2008, o 17:19

600rr napisał(a):cholera to wie Ale i tak dobry patent wymyśliłeś

kto ja ? ee nic nie wymyslałem :mrgreen: z zycia wziete :]
To mówisz ze po zmianie kół dobrze pokazuje Ci predkosciomeirz ?

z RWD jest jak z seksem - po co jechać na ręcznym skoro można dawać w pi*dę
Avatar użytkownika
endek
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 8963
Dołączył(a): 4 kwi 2007, o 12:42
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Pochwały: 1

Postprzez 600rr » 7 sie 2008, o 12:50

wiesz co nie mam pojęcia... zimówki mam 19" jakieś lipne ale BMW a teraz letnie są 20" z BMW typu Y-spoke, nic mi nigdy nie przestawiali w kompie na serwisie wiec mozliwe ze coś troche przekłamuje ;)
Avatar użytkownika
600rr
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 829
Dołączył(a): 17 sty 2008, o 13:41
Lokalizacja: SBE - Czeladź
Pochwały: 1
Pojazdy: KTM SMC 690 LC4 SUPERMOTO '11, SUZUKI GS500E '96, PEUGEOT SV 80 '98 , SEAT IBIZA 1,9 TDI '01


Powrót do Download

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości