MotoManiacy w Kuchni

Czyli dział, w którym dziedzina tematu nie ma znaczenia.

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Tomek » 9 maja 2015, o 21:47

i te komarki obładowane kartonami papryki wracające ze zlotu :P
traktorzysta, bierz się za gotowanie. Faceci to ponoć najlepsi kucharze świata. Nie ma co tłumić talentu :>
Avatar użytkownika
Tomek
#mod
#mod
 
Posty: 8664
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
Lokalizacja: Dirksland, NL
Pochwały: 75
Pojazdy: Trzy francuzy i inne gruzy :F

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Pani Kontekstowa » 9 maja 2015, o 21:47

Pani Kontekstowa
 

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez RedBull » 10 maja 2015, o 00:11

Ej, wszystko fajnie. Ale fajnie że tak rozwinął się temat. Szczerze mówiąc myślałem że tylko ja będę ciągnął jakoś tą nitke :D . No ale , jestem z was dumny :mrgreen:
Ostatnio edytowano 10 maja 2015, o 17:37 przez RedBull, łącznie edytowano 1 raz
Od za małej bluzy z za dużym logo
Po luksusową marynarę Burberry
Avatar użytkownika
RedBull
Zwycięzca konkursu
Zwycięzca konkursu
 
Posty: 702
Dołączył(a): 25 sty 2010, o 23:51
Pochwały: 1
Pojazdy: TDR 125 / Megane II

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez kadecikbaby » 10 maja 2015, o 08:18

RedBull, :F
Obrazek
Avatar użytkownika
kadecikbaby
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 502
Dołączył(a): 30 mar 2012, o 23:02
Pojazdy: Romet Kadet, Romet Chart

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez traktorzysta » 10 maja 2015, o 23:05

Tomek, skoro gotować potarfią tylko ludzie, to faceci nie mają konkurencji! :F


Oczywiście żart, bez obrazy dla kobiet użytkujących forum. I tych nieużytkujących też :)


Za gotowanie się wezmę. Muszę wreszcie trochę smaku dodać kuchni w moim domu, bo zazwyczaj jemy mało doprawione dania, a jak wiadomo-najlepiej na ostro :twisted:
Pomogłem?
Kliknij "Pomógł" !



traktorzysta@motomaniacy.com
Avatar użytkownika
traktorzysta
Ekspert
Ekspert
 
Posty: 1904
Dołączył(a): 6 cze 2009, o 19:21
Lokalizacja: Solniki Wielkie
Pochwały: 82
Pojazdy: Opel Corsa D 08', WSK M06B3, Kingway Yamasaki 110ccm, Romet 750

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Motorowerzystka » 11 maja 2015, o 15:18

Co to wędzonej papryki to wypatrzyłam dziś taką w sklepie :mrgreen: Ostra i słodka z firmy Kotanyi.
Obrazek
Avatar użytkownika
Motorowerzystka
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 2972
Dołączył(a): 26 sie 2011, o 19:35
Lokalizacja: NWE
Pochwały: 7
Pojazdy: Romet Ogar 125

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez kadecikbaby » 11 maja 2015, o 15:29

Motorowerzystka, w jakimś wiekszym sklepie czy mniejszym? Jestem sama ciekawa , ponieważ nie chce mi się jej zamawiać przez internet :F
Obrazek
Avatar użytkownika
kadecikbaby
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 502
Dołączył(a): 30 mar 2012, o 23:02
Pojazdy: Romet Kadet, Romet Chart

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Motorowerzystka » 11 maja 2015, o 19:46

W delikatesach, mały dość, ale wybór produktów wielki :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Motorowerzystka
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 2972
Dołączył(a): 26 sie 2011, o 19:35
Lokalizacja: NWE
Pochwały: 7
Pojazdy: Romet Ogar 125

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez kadecikbaby » 13 maja 2015, o 21:39

Witam, lubię bardzo ten dział ponieważ mogę pokazać swój sposób na jedzenie :F
Lubię eksperymentować w kuchni, ale jednak nie mam na to za dużo czasu i pieniędzy ;/
Dzisiaj wykorzystując to, że na jutro nie mam nic do nauki postanowiłam się troszkę pobawić :twisted: :twisted:

Odpaliłam komputer i zaczęłam szukać. Wpadłam na przepis na ciasto z fasoli. Do wyboru była opcja z fasolą gotowaną i z puszki, czym prędzej popędziłam do kuchni sprawdzić czy w domowych zapasach znajduje się choć jedna puszeczka. Ku mojemu szczęściu znalazłam to, czego szukałam.
Przepis, z którego korzystałam znajduję się tutaj ---> http://chatkazprzepisami.pl/ciasta-i-ci ... -z-fasoli/
Jednak nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zrobiła po swojemu. :F
Czekolada, która powinna być polewą znalazła się w pokruszonej postaci w środku ciasta. U mnie wystąpił cukier brązowy. Oto ciasto, które upiekłam ja:
Obrazek
Powiem tak, bałam się smaku, że będzie czuć fasole , że będzie jakieś niedobre, że fuuu. Ku mojemu zaskoczeniu ciasto nie rożni się od innych tego typu. Nie wyczuwam w nim fasoli, jednak jej obecność sprawiła, że jest wilgotne. Gorzka czekolada idealnie się komponuje, nie jest jakoś bardzo słodkie. Mogę wam polecić to ciasto, ale osobiście dodałabym do niego więcej suszonych owoców, a może nawet przyprawę korzenną.

Drugi wypróbowany przeze mnie przepis dzisiaj jest tutaj ---> http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/ ... ianka.html

Najdroższy składnik to płatki jaglane zapłaciłam za 400g 10.99 zł w intermarche, ale myślę, że w innych sklepach było by taniej, ponieważ ja kupiłam tą bio.
W tym przypadku, podobnie jak to było z poprzednim przepisem zrobiłam coś po swojemu.
Do musu dodałam suszonych bananów, a do całych ciastek dodałam drobno pokrojone 2 daktyle i garść żurawiny. Z podanych składników otrzymałam 11 ciastek. Przyznam, że jeszcze ich nie próbowałam, ponieważ planuję wziąć 2 jutro do szkoły jako drugie śniadanie, ale wyglądają i pachną smakowicie. Tak się prezentują:
Obrazek

I na koniec mam dla was propozycję na drugie śniadanie, albo w przypadku bardzo głodnego faceta przekąskę przed jedzeniem :F

Obrazek
Tost z wędzonym łososiem, ( ja wykorzystałam brzuszki ponieważ są o wiele tańsze od wędzonego łososia ze sklepu), roszponką, pomidorkiem, cebulką, sezemem, ziarnem słonecznika, suszonym czosnkiem, pieprzem i sosem chili. W sumie jak teraz na to patrzę, to zamiast suszonego czosnku dodałabym przyprawy kamisa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Jeżeli ktoś przeczytał to do końca to podziwiam i dziękuje za uwagę :F
Obrazek
Avatar użytkownika
kadecikbaby
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 502
Dołączył(a): 30 mar 2012, o 23:02
Pojazdy: Romet Kadet, Romet Chart

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Romecik2t » 13 maja 2015, o 21:46

Nie pamietam czy byla w tym temacie mowa, ale jest taka stronka w ktorej zaznaczamy 'skladniki' ktore posiadamy i stronka nam podaje przepisy ktore mozemy wykorzystac z tego co mamy, pozniej poszukam linku :D
POZNAJ HISTORIĘ ORAZ REGULAMIN FORUM.
Dodaj się na mapę! :arrow: Mapa Użytkowników
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Romecik2t
#mod
#mod
 
Posty: 11089
Dołączył(a): 27 lut 2009, o 18:01
Pochwały: 45

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Tomek » 13 maja 2015, o 23:32

kadecikbaby, spróbuj ciastek ze skwarek. Maszynka pięknie jęczy przy mieleniu :D Trochę przypominają ciasto kruche, ale są bez porównania lepsze (z konfiturą malinową <3)
Tosty z opisu wydają się smakowite. Widzę tam sos czosnkowy ze świeżą miętą/melisą cytrynową lub koperkowy :D
A propos czosnkowego. Polecam prostą i smaczną sałatkę.
- gotowane jajka
- prażony słonecznik
- sos czosnkowy (raczej na jogurcie, dość rzadki)
- brokuł na parze
- pomidorki koktajlowe
Wszystko w mniej-więcej równych ilościach. Jajka na ćwiartki, brokuł na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki. Wymieszać, polać sosem i posypać słonecznikiem. Robi furrorę na obiadach :D
Avatar użytkownika
Tomek
#mod
#mod
 
Posty: 8664
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
Lokalizacja: Dirksland, NL
Pochwały: 75
Pojazdy: Trzy francuzy i inne gruzy :F

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Tomciosz » 13 maja 2015, o 23:43

Tomek napisał(a):- prażony słonecznik


W sensie łuskany? :mrgreen:
Jeżeli pomogłem, kliknij POMÓGŁ.

Romet Ogar 200 '89
ZZR Komar 2350-2351 ok 1974-75 [*]
"Ogary poszły w las..." S.Żeromski
"Gites było to słowo magiczne, słowo oznaczające
robotę tak dokładną i precyzyjną, że żadna maszyna ani przyrząd nie były w
stanie wykazać stopnia jej doskonałości." Baza sokołowska. Marek Hłasko

Każdy komar ma coś z kawasaki ZZR :P
Avatar użytkownika
Tomciosz
Ekspert
Ekspert
 
Posty: 4996
Dołączył(a): 20 kwi 2007, o 13:14
Lokalizacja: Biała Wielka i Sosnowiec
Pochwały: 88
Pojazdy: Ogar 200 Hyundai i30

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Tomek » 14 maja 2015, o 09:58

Tomciosz, jak włożysz do mikrofalówki na 30 minut/max moc, to po ok 25 minutach robi się mini popcorn. Od razu polany karmelem.

:F
Po prostu kupuje się łuskany i "smaży" na suchej patelni dość często mieszając. Jest bardziej suchy i chrupiący.
Avatar użytkownika
Tomek
#mod
#mod
 
Posty: 8664
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
Lokalizacja: Dirksland, NL
Pochwały: 75
Pojazdy: Trzy francuzy i inne gruzy :F

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez kadecikbaby » 14 maja 2015, o 10:11

Tomek, ze skwarek? Nie wiem czy zdołałabym je zjeść mając w głowie myśl, że są ze skwarek. Ogólnie nie lubię tłustych potraw.. Smażone placki w grubym oleju to nie dla mnie... Nie nawidzę smaku tłuszczu na ustach. Fuuuu... Nie często jadam takie potrawy. Jak ja gotuję jest lekko, zdrowo i sycąco. ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
kadecikbaby
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 502
Dołączył(a): 30 mar 2012, o 23:02
Pojazdy: Romet Kadet, Romet Chart

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Tomek » 14 maja 2015, o 10:18

Zdziwiłabyś się, zupełnie nie czuć tłuszczu. Skwarki dodajesz tylko dla nawilżenia ciasta. Oczywiście margaryna, oleje itd wtedy odpadają. Ten smalec ma coś w sobie. Narobiliśmy dużo ciastek, a potem zapomniałem że leżą w szafce. Po miesiącu były jak świeże. Zwykłe ciasto kruche byłoby już miękkie i niechrupiące :D Warto spróbować, zrobić nawet 2 ciasteczka przy okazji pieczenia czegoś innego :)
Avatar użytkownika
Tomek
#mod
#mod
 
Posty: 8664
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
Lokalizacja: Dirksland, NL
Pochwały: 75
Pojazdy: Trzy francuzy i inne gruzy :F

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Motorowerzystka » 14 maja 2015, o 12:25

Ciasto fasolowe i ciasteczka ze skwarek :shock: Czego to się człowiek dowiaduje xD Coś nowego :D Lubię próbować nowe rzeczy :D Ostatnio zrobiłam ciasto chałwowe, miałam je tu opisać... Ale nie udało się zbytnio, bo masa wyszła za rzadka i zamiast trzymać się w cieście i na cieście to się rozlała xD W kolejce czeka amerykańskie ciasto z jabłkami, te opiszę jeśli się uda :mrgreen:
Obrazek
Avatar użytkownika
Motorowerzystka
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 2972
Dołączył(a): 26 sie 2011, o 19:35
Lokalizacja: NWE
Pochwały: 7
Pojazdy: Romet Ogar 125

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-topic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: jasiek27 i 76 gości