MotoManiacy w Kuchni

Czyli dział, w którym dziedzina tematu nie ma znaczenia.

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Motorowerzystka » 23 lis 2015, o 21:12

Romecik2t, ładny talerz :D Spróbuję zrobić pjure :F z Twojego przepisu, ciekawe czy będzie dobre :P
Obrazek
Avatar użytkownika
Motorowerzystka
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 2972
Dołączył(a): 26 sie 2011, o 19:35
Lokalizacja: NWE
Pochwały: 7
Pojazdy: Romet Ogar 125

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Pani Kontekstowa » 23 lis 2015, o 21:12

Pani Kontekstowa
 

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Romecik2t » 23 lis 2015, o 21:17

Tomek, w 15 minut? Z czego ;o Motorowerzystka, Robilem z czego mialem pod "ręką" :F Przepisy są różne także możesz poszukać po necie, moze cos ciekawszego znajdziesz z tego co masz w kuchni ;d
POZNAJ HISTORIĘ ORAZ REGULAMIN FORUM.
Dodaj się na mapę! :arrow: Mapa Użytkowników
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Romecik2t
#mod
#mod
 
Posty: 11089
Dołączył(a): 27 lut 2009, o 18:01
Pochwały: 45

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Tomek » 27 lis 2015, o 04:01

Obiecałem, to wrzucam.
PIZZA W 15MIN.
-mąka
-woda
-koncentrat pomidorowy/ketchup/ musztarda
-kawałek sera
-kawałek mięsa
-kawałek czegoś-co-zalega-w-lodówce

Ciasto mega proste. Przepis oparłem na macy. Po naszemu to będą podpłomyki. Przepis mówi, że miesza się mąkę z wodą w stosunku 2:1. Z tym, że lepiej dać za mało wody i ew dolewać. Ciasto ma być elastyczne, ale niezbyt lepkie. Tradycyjnie nie dodaje się proszku ani drożdży (mam zamiar spróbować drożdżowego) dzięki czemu nie tracimy czasu na rośnięcie. Zaraz po wyrobieniu formuję placki 3-5mm grubości.
Patelnia musi być mocno rozgrzana. BEZ OLEJU. Robi się dość dużo bąbli także przed wrzuceniem nakłuwam placek widelcem. Chwilkę suszę. Widać kiedy robi się lekko biały. To trochę jak z naleśnikami.
Wtedy obracam placek i szybko smaruję. Lubię musztardę, może być cokolwiek. Na to leci szynka, ser, bazylia. Grzeje się do roztopienia sera. Ciasto ma być dość twarde, ale nie suche. Trzeba wyczuć moment między chrupkością, a suchością. To tyle.
Nie warto wrzucać za dużo dodatków. Nie zapominajmy, że to nie jest prawdziwa pizza z piekarnika. ;) Byćmoże pokrywka pozwoliłaby robić grubsze placki z większą ilością dodatków. Ze swojej strony powiem, że nie warto robić grubszej. To trochę jak tortilla, tylko grubsza i bez spulchniaczy. Kiedy przesadzicie z suszeniem zrobi się talerz z przyschniętymi plastrami mięsa i sera.
Całość da się ogarnąć w 15 minut. Przy odrobinie wprawy wyrobicie ciasto w trakcie rozgrzewania patelni. Reszta odbywa się już na gorąco.
Bon appétit jak mawiają obcokrajowcy.
Obrazek

Bonusy. Bo grunt to pomysłowość ;)
Z identycznego ciasta przygotujecie:
- placki do tortilli. Cieńsze i zdejmowane przed osiągnięciem chrupkości.
- maca, jako chleb. Fajne kanapki.
- robiłem eksperymenty z pociętymi na nachos. Te sklepowe są twarde jak chipsy. Miękkie znikały w mgnieniu oka. W razie napadu kolegów potrzebujecie kilku piw, kilo mąki, coś na sos.
- nie mam gofrownicy, to może być ciekawe
- ale w tosterze to Wam się raczej nie uda :>
- na słodko jeszcze nie jadłem. Wydaje się niezłą bazą.
Avatar użytkownika
Tomek
#mod
#mod
 
Posty: 8663
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
Lokalizacja: Dirksland, NL
Pochwały: 75
Pojazdy: Trzy francuzy i inne gruzy :F

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Romecik2t » 27 lis 2015, o 04:19

Szybkie ale skomplikowane (troche xD) Tak czy tak bd musial sprobowac :shock:
POZNAJ HISTORIĘ ORAZ REGULAMIN FORUM.
Dodaj się na mapę! :arrow: Mapa Użytkowników
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Romecik2t
#mod
#mod
 
Posty: 11089
Dołączył(a): 27 lut 2009, o 18:01
Pochwały: 45

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Tomek » 27 lis 2015, o 05:09

No bez jaj. Mąkę z wodą chyba wymieszasz? :D Reszta to jak robienie kanapki.
Avatar użytkownika
Tomek
#mod
#mod
 
Posty: 8663
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
Lokalizacja: Dirksland, NL
Pochwały: 75
Pojazdy: Trzy francuzy i inne gruzy :F

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez dieludolfs » 27 lis 2015, o 06:30

Tomek, Ciekawe :D Aż sam będę musiał kiedyś wypróbować :P Jak smakuje to ciasto?
Avatar użytkownika
dieludolfs
#mod
#mod
 
Posty: 8314
Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 21:47
Lokalizacja: Bądkowo k.Włocławka.
Pochwały: 41
Pojazdy: Mercedes E300 turbodiesel T-Modell

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Tomek » 27 lis 2015, o 11:39

Konsystencja al dente do chrupkiego. Smak w granicach tortilla-makaron. Tak naprawdę ciężko określić ponieważ to zależy od kilku czynników :D
Avatar użytkownika
Tomek
#mod
#mod
 
Posty: 8663
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
Lokalizacja: Dirksland, NL
Pochwały: 75
Pojazdy: Trzy francuzy i inne gruzy :F

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez adis168 » 27 lis 2015, o 11:50

Najwięcej co ja gotuję to jajecznica :P nie jestem dobrym kucharzem :P jeszcze bym zatruł wszystkich... A nie no skłamałbym podobno robię pyszną pomidorową :D
adis168
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 14
Dołączył(a): 26 lip 2015, o 09:38
Pojazdy: rower

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez fachman » 2 gru 2015, o 16:21

Też musze ogarnąć sobie to danie w 15 minut :D ja zawzyczaj robie na drożdżach i do piekarnika. Tutaj jest wersja expres
fachman
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 347
Dołączył(a): 4 lut 2015, o 19:50
Pochwały: 1

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Justii94 » 25 mar 2016, o 22:52

Długo szukałam, aż w końcu natrafiłam na ten temat ;) Uwielbiam gotować, lubię dzielić się tą pasją z innymi, dlatego co jakiś czas będę podsyłać Wam proste przepisy na smaczne dania, które może wykonać praktycznie każdy :D Dziś będzie to Risotto.
Składniki:
- 30 dag ryżu
- 15 dag szynki
- 10 dag mrożonego, zielonego groszku
- cebula
- czerwona i żółta papryka
- 1 litr bulionu warzywnego
- olej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę obierz, posiekaj. Oczyść papryki i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż cebulę z papryką. Wsyp ryż, mieszając, smaż przez ok minutę. Wlej bulion i gotuj 15 min. Szynkę pokrój w słupki, razem z mrożonym groszkiem dodaj do ryżu, wymieszaj, przypraw do smaku. Gotuj jeszcze ok. 10 min. Wymieszaj wszystko z posiekaną natką .
Avatar użytkownika
Justii94
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 38
Dołączył(a): 4 sty 2016, o 00:58
Lokalizacja: Piaseczno
Pojazdy: Opel Astra IV

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez pawel615 » 27 mar 2016, o 00:02

Najlepsza to jest kaszanka z patelni rozbeltana z keczupem :F troche cebulki jeszcze zeszklic przed wrzuceniem i miodzio :mrgreen:
Avatar użytkownika
pawel615
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 2991
Dołączył(a): 20 mar 2007, o 21:47
Lokalizacja: za górami za lasami....
Pochwały: 7

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Justii94 » 27 mar 2016, o 00:06

pawel615, Szybko, smacznie, pożywnie :P
Avatar użytkownika
Justii94
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 38
Dołączył(a): 4 sty 2016, o 00:58
Lokalizacja: Piaseczno
Pojazdy: Opel Astra IV

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Tomek » 27 mar 2016, o 00:44

Czy jest coś lepszego od parówek z majonezem?



... sam majonez... :F
Avatar użytkownika
Tomek
#mod
#mod
 
Posty: 8663
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
Lokalizacja: Dirksland, NL
Pochwały: 75
Pojazdy: Trzy francuzy i inne gruzy :F

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez dieludolfs » 27 mar 2016, o 00:57

Tomek, jak parówa to tylko z Włocławskim ketchupem :F
A pawla615 popieram w 100%-ach :F
Avatar użytkownika
dieludolfs
#mod
#mod
 
Posty: 8314
Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 21:47
Lokalizacja: Bądkowo k.Włocławka.
Pochwały: 41
Pojazdy: Mercedes E300 turbodiesel T-Modell

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez janosikmz19822 » 27 mar 2016, o 04:47

Ja jestem fanem tego ketchupu :F Włocławskiego
Avatar użytkownika
janosikmz19822
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 3661
Dołączył(a): 4 mar 2012, o 21:53
Pochwały: 42
Pojazdy: Shl m06t,Cz 350,Romet 50T1,Komar 231b -232-2330-2350 z1970(rama),Hercules,jawa 223,Ryś:)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-topic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 234 gości