MotoManiacy w Kuchni

Czyli dział, w którym dziedzina tematu nie ma znaczenia.

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez RedBull » 6 kwi 2016, o 21:30

Troche mnie tu nie było a obiecałem coś parę stron temu.
Ps. Super, że temat się rozwinął :)
Od za małej bluzy z za dużym logo
Po luksusową marynarę Burberry na miarę, zapach Herrery
Zegarek od Beurera, bangery od Raya i Cher i cheri lady
Rozumiesz mnie?
Świat jest mój, więc niech daje mi to czego chcę
Avatar użytkownika
RedBull
Zwycięzca konkursu
Zwycięzca konkursu
 
Posty: 702
Dołączył(a): 25 sty 2010, o 23:51
Pochwały: 1
Pojazdy: Clio :>

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Pani Kontekstowa » 6 kwi 2016, o 21:30

Pani Kontekstowa
 

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Tomek » 14 kwi 2016, o 14:22

Czy ktoś z Was jadł szpajzę? :D
Avatar użytkownika
Tomek
#mod
#mod
 
Posty: 8428
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 73
Pojazdy: Oldspace, CZy, Pług

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Tomciosz » 14 kwi 2016, o 16:23

Co?! Ciulim jadłem, pieczonki jadłem, wodzionke jadłem, ale to pierwsze słyszę. :F

Kogel-mogel czyli galimatjas na bogato.
Jeżeli pomogłem, kliknij POMÓGŁ.

Romet Ogar 200 '89
ZZR Komar 2350-2351 ok 1974-75 [*]
"Ogary poszły w las..." S.Żeromski
"Gites było to słowo magiczne, słowo oznaczające
robotę tak dokładną i precyzyjną, że żadna maszyna ani przyrząd nie były w
stanie wykazać stopnia jej doskonałości." Baza sokołowska. Marek Hłasko

Każdy komar ma coś z kawasaki ZZR :P
Avatar użytkownika
Tomciosz
Ekspert
Ekspert
 
Posty: 4738
Dołączył(a): 20 kwi 2007, o 13:14
Lokalizacja: Biała Wielka i Sosnowiec
Pochwały: 68
Pojazdy: Ogar 200 CC700

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Justii94 » 23 kwi 2016, o 14:12

Czy może być coś lepszego niż jedzenie na świeżym powietrzu w gronie przyjaciół ? Majówka tuż tuż, za chwilę rozpoczniemy sezon grillowy, czas wpólnych biesiad przy pysznym jedzonku ;) Z tej okazji zdradzę Wam dwa sprawdzone przepisy na pieczone miąsko plus dodam pięć propozycji marynat.

Pikantne steki po kanadyjsku

Składniki:
- 8 dużych steków wołowych z kością
- 4 ząbki czosnku
- po 3, 4 łodyżki różnych ziół(natka pietruszki, tymianek, oregano, bazylia, szczypiorek)
- 2 łyżki octu winnego
- szklanka oleju
- 2 łyżki musztardy
- łyżeczka suszonego majeranku
- pieprz cayenne, sól
Wykonanie:
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z posiekanymi ziołami, octem, olejem, musztardą oraz suszonym majerankiem. Przyprawić pieprzem cayenne. Marynatą posmarować steki, włożyć je do lodówki na 2 dni. Steki osączyć z marynaty, ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować ok. 2 minuty z każdej strony. Posolić po upieczeniu, gdyż wtedy mięso nie stwardnieje.
Dodatkowe info: Krwiste steki grillujemy po 2- 3 minuty, a jeżeli chcemy mieć bardziej wypieczone 5- 6 minut.

Żeberka na słodko

Składniki:
- 50 dag żeberek wieprzowych
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka imbiru
- ząbek czosnku
- łyżka wódki
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- olej
- łyżeczka tabasco
Wykonanie:
Żeberka umyć, pokroić na porcje. Przygotować marynatę: wymieszać sos sojowy z miodem, zmiażdżonym czosnkiem, imbirem, mąką, wódką, octem i tabasco. Mięso posmarować marynatą i odstawić na 1- 2 godziny. Żeberka wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem( marynatę zachować). Na patelni rozgrzać olej i smażyć żeberka przez 5 min z każdej strony. Ułożyć na grillu i opiekać jeszcze 15- 20 min. W trakcie pieczenia smarować marynatą.
Dodatkowe info: Aby wzbogacić zapach grillowanych potraw, tuż przed ich pieczeniem można wrzucić do żaru trochę wonnych ziół ( rozmaryn, szałwia, koper).

Marynaty

- Winna: 100 ml wytrawnego wina, łyżka igiełek rozmarynu, 1/2 łyżki vegety, 3 łyżki oliwy ( marynuj schab dobę, filety z indyka 3- 4 godziny, ryby i owoce morza 2 godziny)
- Korzenna: łyżka miodu, łyżka musztardy, łyżka ostrego ketchupu, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka cynamonu, gałka muszkatołowa, sól, 2-3 łyżki oliwy ( zalej nią karkówkę, żeberka i odstaw na dobę)
- Ziołowa: 2 łyżeczki vegety, łyżka ziół prowansalskich, ząbek czosnku, łyżka octu winnego, 2 łyżki oleju ( marynuj w niej 2 godziny warzywa, kurczaka, polędwiczki)
- Diabelska: łyżka miodu, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczka tabasco, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 2 łyżki czosnku mielonego ( włóż do niej na 5 godzin skrzydełka, żeberka lub steki wołowe)
- Sojowa z imbirem: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka cukru, mały kawałek korzenia imbiru ( skrop polędwiczki wieprzowe, filety kurczaka i indyka, odstaw na 2 godziny)
Smacznego :P
Avatar użytkownika
Justii94
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 38
Dołączył(a): 4 sty 2016, o 00:58
Lokalizacja: Piaseczno
Pojazdy: Opel Astra IV

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Angler » 10 sie 2016, o 15:26

Justii94, ten gulasz to jest myśliwski z tego powodu, że mięso po lesie biega dalej. :F

Ostatnio moje gotowanie ogranicza się do podgrzewania mleka do płatków i gotowania (na różne sposoby) warzyw i chudego mięsa. Ale sam mogę podrzucić przepis na "kocioł"

Składniki:
- cebula lub dwie, duże
-czosnek w ilości jaką uznamy za odpowiednią
- 200-300 g boczku wędzonego lub słoniny
- 0,5-1 kg mięsa
- Papryka - jedna lub dwie
- kapusta kiszona
- bulion do zalania całości (lub kostka rosołowa w charakterze przyprawy)
- reszta już wedle własnej woli - kiełbasa, pieczarki, ryż czy cokolwiek innego co wyobraźnia podpowie, że można dorzucić.

Przygotowanie:
Duży gar na ogień wstawiamy i wrzucamy boczuś/słoninkę (drobna kostka)- smażymy i wytapiamy tłuszcz. Potem drobno pokrojoną paprykę i czosnek również podsmażamy (w tym momencie można dodać również np. kiełbasę). Potem cała reszta (mięso + papryka) lecą do kotła i zalewamy to rosołem (lub wodą z kostką rosołową). Gotujemy aż mięso się nie ugotuje. Na koniec dodajemy kapustę kiszoną (i ewentualnie ryż ugotowany), doprawiamy wedle uznania (wolna amerykanka, oprócz soli i pieprzu można dodać chilli czy curry).
Obrazek
Avatar użytkownika
Angler
Zwycięzca konkursu
Zwycięzca konkursu
 
Posty: 2133
Dołączył(a): 12 sie 2007, o 20:33
Lokalizacja: Rawicz
Pochwały: 9
Pojazdy: MZ "Ninja" ETZ 150 12KM, S(z)koda Fabia 1,4MPI 68KM

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Justii94 » 10 sie 2016, o 19:27

Angler, Oj nie czepiaj się :D
Avatar użytkownika
Justii94
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 38
Dołączył(a): 4 sty 2016, o 00:58
Lokalizacja: Piaseczno
Pojazdy: Opel Astra IV

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Angler » 10 sie 2016, o 20:02

Justii94, nie śmiałbym się czepiać młodej damy wypowiadającej się o kulinariach, pragnąłem tylko stwierdzić fakt iż parówki z mięsem na ogół mają mało wspólnego.

I przy okazji przepis na kaczkę z farszem.

Składniki:
-Kaczka świeża - i tutaj uwaga, bo kaczka hodowlana jest znacznie większa niż krzyżówka i będzie trzeba zwiększyć ilość pozostałych składników.
-boczuś lub słoninka - ilość wedle uznania od 100g w zwyż
- 2-3 łyżki smalcu
-podroby z wyżej wymienionej kaczki
-kasza gryczana - 2 torebki
-włoszczyzna - 3-4 większe marchewki, pietruszki i trochę selera
-Przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie liść laurowy, majeranek, jałowiec

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy, podroby smażymy na smalcu (można dodać jeszcze trochę boczku). Kaszę mieszamy z podsmażonymi podrobami i doprawiamy (nie żałując soli, kaczka ją wciągnie). Następnie wypychamy kaczkę farszem i zamykamy jej otwory (wykałaczkami, lub jak ktoś jest pedantem to białą nitką). Włoszczyznę ścieramy na tarce do naczynia żaroodpornego, wkładamy kaczkę (solidnie nasoloną) i okładamy ją boczkiem/słoniną, dorzucamy resztę smalcu i przyprawy (np. jałowiec). Wkładamy do pieca (około 180 stopni) na jakieś półtora godziny (kaczka hodowlana odpowiednio więcej) i co jakiś czas przekręcamy i polewamy tym co się wytopi. Gdy już stwierdzimy, że się upiekła - otwieramy naczynie i około 15-20 minut dajemy na zrumienienie skórki.

A, że wyciągnąłem książkę kucharską to jeszcze będzie Pieczeń z sarny po amerykańsku:

Składniki:
- 60 deko udźca lub łopatki bez kości (nie koniecznie sarnina)
- 2 główki czosnku
- 2 deko mąki
- 2 łyżki smalcu
- 100 g cebuli
- 60-80g keczupu
- 40 g musztardy
- szczypiorek
- natka pietruszki
- sól, pieprz, papryka mielona.

Uszykowane mięso szpikujemy ząbkami czosnku, posypujemy przyprawami i częścią mąki. Rumienimy na rozgrzanym tłuszczu razem z cebulką i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy keczup, musztardę, posiekaną zieleninę i mąkę rozrobioną z wodą. Kroimy mięso, dalej gotujemy w tym samym sosie. Podawać można zarówno z pyrkami jak i pyzami.
Leniwi i niecierpliwi mogą z tych samych składników wykonać gulasz - mięso pokrojone w kostkę podsmażyć z czosnkiem i cebulą, a reszta tak samo.
Obrazek
Avatar użytkownika
Angler
Zwycięzca konkursu
Zwycięzca konkursu
 
Posty: 2133
Dołączył(a): 12 sie 2007, o 20:33
Lokalizacja: Rawicz
Pochwały: 9
Pojazdy: MZ "Ninja" ETZ 150 12KM, S(z)koda Fabia 1,4MPI 68KM

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Justii94 » 10 sie 2016, o 20:59

Angler, Wiem, że mało, dlatego potraktuj ten przepis z przymrużeniem oka ;)
Avatar użytkownika
Justii94
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 38
Dołączył(a): 4 sty 2016, o 00:58
Lokalizacja: Piaseczno
Pojazdy: Opel Astra IV

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Angler » 10 sie 2016, o 21:11

Justii94, oczywiście, że ten przepis z przymrużeniem oka traktuję, chociaż w innych sprawach jestem śmiertelnie poważny.

No to przy okazji będzie coś co jem na obiad i o dziwo chudnę nawet:

- pierś kurza - ilość zależna od wielkości porcji
- warzywa (np. na patelnię lub własna kompozycja papryki, marchwi itd.)
- przyprawy - chilli, curry, imbir, sos sojowy
- olej najlepiej kokosowy.

Kurczaka podsmażamy na oleju z sosem sojowym. Jak już jest usmażony to dodajemy warzywa i na małym gazie mieszając czekamy, aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku - ja daję wszystko co mam pod ręką: Chilli, Curry, Imbir, Pieprz Cayene i co jeszcze w ręce wpadnie. O dziwo jadalne wychodzi.
Obrazek
Avatar użytkownika
Angler
Zwycięzca konkursu
Zwycięzca konkursu
 
Posty: 2133
Dołączył(a): 12 sie 2007, o 20:33
Lokalizacja: Rawicz
Pochwały: 9
Pojazdy: MZ "Ninja" ETZ 150 12KM, S(z)koda Fabia 1,4MPI 68KM

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Justii94 » 10 sie 2016, o 21:21

Angler, Warto dodać do swojej diety ryby ;) Zdrowsze będzie również gotowanie mięsa i warzyw na parze.
Avatar użytkownika
Justii94
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 38
Dołączył(a): 4 sty 2016, o 00:58
Lokalizacja: Piaseczno
Pojazdy: Opel Astra IV

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Tomciosz » 10 sie 2016, o 21:22

Angler, a próbowałeś takie wariacje, ale z makaronem(dodatkowo do warzyw)? ;)
Jeżeli pomogłem, kliknij POMÓGŁ.

Romet Ogar 200 '89
ZZR Komar 2350-2351 ok 1974-75 [*]
"Ogary poszły w las..." S.Żeromski
"Gites było to słowo magiczne, słowo oznaczające
robotę tak dokładną i precyzyjną, że żadna maszyna ani przyrząd nie były w
stanie wykazać stopnia jej doskonałości." Baza sokołowska. Marek Hłasko

Każdy komar ma coś z kawasaki ZZR :P
Avatar użytkownika
Tomciosz
Ekspert
Ekspert
 
Posty: 4738
Dołączył(a): 20 kwi 2007, o 13:14
Lokalizacja: Biała Wielka i Sosnowiec
Pochwały: 68
Pojazdy: Ogar 200 CC700

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Angler » 10 sie 2016, o 21:50

Tomciosz, i z ryżem i z makaronem już kiedyś próbowałem. Powiem wprost - po miesiącu warzyw na wodzie to wszystko jest smaczne.

Justii94, warzywka na parze też regularnie mam. A ryb nie jem bo nie lubię. Znaczy się lubię, ale póki żyją i pływają.
Obrazek
Avatar użytkownika
Angler
Zwycięzca konkursu
Zwycięzca konkursu
 
Posty: 2133
Dołączył(a): 12 sie 2007, o 20:33
Lokalizacja: Rawicz
Pochwały: 9
Pojazdy: MZ "Ninja" ETZ 150 12KM, S(z)koda Fabia 1,4MPI 68KM

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Justii94 » 10 sie 2016, o 21:58

Od siebie mogę dodać przepis na Szakszukę, czyli pomidory z jajkami z patelni :P

Składniki:
-3 pomidory
-masło lub olej
-mały ząbek czosnku
-sól, pieprz, oregano, chili
-3 jajka
-natka pietruszki

Wykonanie:
Pomidory sparz, obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój szypułki, a miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło lub olej, wrzuć pokrojony w plasterki czosnek, chwilę smaż ( jeśli chcesz dodać pokrojoną wędlinę lub mięso, podsmaż je z czosnkiem). Pomidory przełóż wraz z sokiem na patelnię, dopraw solą, pieprzem, oregano i chili, smaż ok 4 min. Do podsmażonych pomidorów wbij jajka i dopraw je solą. Przykryj i duś ok. 3 min lub do czasu, aż białka będą ścięte. Posyp danie natką pietruszki.
Avatar użytkownika
Justii94
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 38
Dołączył(a): 4 sty 2016, o 00:58
Lokalizacja: Piaseczno
Pojazdy: Opel Astra IV

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez igrek97 » 12 sie 2016, o 01:56

Angler, nic dziwnego że po takich obiadach chudniesz jak w nim nie ma co tuczyć :F Pierś z kurczaka jest dość smacznym mięsem i do tego zdrowym.
Obrazek Piszę poprawnie po polsku.
...przynajmniej się staram :F

Bez młota, to ch*j nie robota! :F
bedziesz sluchał @ igrek97, to zobaczysz jak skonczysz

Gdybym potrafił, cofnąłbym się w czasie
dzisiaj samotnie wódką rozżalenie gaszę
znałem Twoją wartość, nie wiedziałem, że Cię stracę
słyszysz mnie? To spowiedź, zdrowie Wasze.
Avatar użytkownika
igrek97
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 3290
Dołączył(a): 22 paź 2010, o 18:59
Pochwały: 24
Pojazdy: koza Balbina, 2x WSK M06B3, Skyteam skymini

MotoManiacy w Kuchni

Postprzez Romecik2t » 8 lut 2017, o 01:07

Angler, Efekt jajo? :F
Ktos cos? Bo nuda w kuchni wieje sandalem ( i cebulka z pyrkami xd)
POZNAJ HISTORIĘ ORAZ REGULAMIN FORUM.
Dodaj się na mapę! :arrow: Mapa Użytkowników
▒▒▒▒▒▒▒█▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀█
▒▒▒▒▒▒▒█░▒▒▒▒▒▒▒▓▒▒▓▒▒▒▒▒▒▒░█
▒▒▒▒▒▒▒█░▒▒▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▄▄▒▓▒▒░█░▄▄
▒▒▄▀▀▄▄█░▒▒▒▒▒▒▓▒▒▒▒█░░▀▄▄▄▄▄▀░░█
▒▒█░░░░█░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒█░░░░░░░░░░░█
▒▒▒▀▀▄▄█░▒▒▒▒▓▒▒▒▓▒█░░░█▒░░░░█▒░░█
▒▒▒▒▒▒▒█░▒▓▒▒▒▒▓▒▒▒█░░░░░░░▀░░░░░█
▒▒▒▒▒▄▄█░▒▒▒▓▒▒▒▒▒▒▒█░░█▄▄█▄▄█░░█
▒▒▒▒█░░░█▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄█░█▄▄▄▄▄▄▄▄▄█
▒▒▒▒█▄▄█░░█▄▄█░░░░░░█▄▄█░░█▄▄█
Avatar użytkownika
Romecik2t
#mod
#mod
 
Posty: 10630
Dołączył(a): 27 lut 2009, o 18:01
Pochwały: 45

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-topic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości