wybór sterownika do pieca

Czyli dział, w którym dziedzina tematu nie ma znaczenia.

Re: wybór sterownika do pieca

Postprzez Janusz73 » 17 paź 2015, o 20:48

Stachu.G.Pompa w obiegu c.o to podstawa.Wiem,że piece z Pleszewa mają super opinie.
Janusz73
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1257
Dołączył(a): 30 mar 2013, o 13:37
Pochwały: 43
Pojazdy: Ogar 205 Honda CB1000RA

Re: wybór sterownika do pieca

Postprzez Pani Kontekstowa » 17 paź 2015, o 20:48

Pani Kontekstowa
 

wybór sterownika do pieca

Postprzez Łukasz. » 18 paź 2015, o 21:06

Mam SAS-a i polecam. Głównie drewno w nim palone, węgla jeszcze nie widział. 4 rok chodzi i nie mam zastrzeżeń. Co do Pleszewskich, trochę się popsuli ostatnio z czego słyszałem, ale dna jeszcze nie osiągnęli :P Jak chcesz zwykły piec, bez udziwnień, to poobserwuj wyroby okolicznych rzemieślników, jeżeli tacy u siebie są, i bierz pod uwagę, czy robią je z blachy kotłowej (zwykła blacha, przez zmianę temperatur w płaszczu potrafi strzelić, kotłowa więcej wytrzyma), i jakiej grubości - minimum to jest blacha piątka, 6mm to taki standard, ale im grubsza blacha, tym droższy piec.
Jest dużo firm. Popytaj o ceny, patrz na jakość, oraz parametry.
Wielkościowo 20 kW teoretycznie powinien Ci wystarczyć.
Pompa to nie integracja w piec, a w instalację CO, więc tym się nie sugeruj ;)
Obrazek

"...gdy ktoś, kto mi jest światełkiem, gaśnie nagle w biały dzień..."
Avatar użytkownika
Łukasz.
@admin
@admin
 
Posty: 4771
Dołączył(a): 7 mar 2008, o 20:20
Lokalizacja: WLKP -> PWL
Pochwały: 13
Pojazdy: Renault megane phI classic '97, MZ etz 150 '87

Re: wybór sterownika do pieca

Postprzez Janusz73 » 19 paź 2015, o 19:38

Łukasz.Każdy piec c.o musi być wykonany ze stali wysokogatunkowej.Mało tego;musi przejść próbe ciśnieniową żeby otrzymać atest.To się zgadza,że grubośc stali w kotle to zazwyczaj około 6mm i to jest grupa kotłów niskociśnieniowych.Co prawda mi się już dawno skonczyły uprawnienia palacza kategorii E (eksploatacyjne,niskociśnieniowe) ale dużo jeszcze pamiętam.Kocioł może pracować z obiegiem otwartym (zbiorniczek wyrównawczy z rurą sygnalizacyjną i ciśnienie to tylko ciśnienie słupa wody)lub z obiegiem zamkniętym (naczynie wyrównawcze przeponowe) i w tym układzie właśnie ciśnienie wody zależy od najwyższego punktu w obiegu.Pisze o tym dlatego,że dziś kupując nowy piec on może pracować w którymkolwiek układzie lecz w tym drugim ciśnienie jest znacznie wyższe.Nieprawda,że czym grubsza blacha tym droższy piec,czym większa pojemność wodna pieca i jego moc tym piec jest droższy.Łukasz,piec i instalacja to jest jedna całość,po prostu piec bez instalacji nic nie daje.Stachu.G piszesz,że masz mieszkanie dwupiętrowe i nie masz pompy to ja się dziwie jak musisz mieć porobione spadki w instalacji,żeby wszystkie grzejniki grzały idealnie równomiernie.Nastepna ważna sprawa-pompa c.o chroni piec (inaczej kocioł) i już kupe lat są pompy które nawet przy braku zasilania puszczają wode grawitacyjnie.
Janusz73
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1257
Dołączył(a): 30 mar 2013, o 13:37
Pochwały: 43
Pojazdy: Ogar 205 Honda CB1000RA

wybór sterownika do pieca

Postprzez Stachu.G » 19 paź 2015, o 21:54

Janusz właśnie to grzanie to było pojecie względne. Ale wiesz jak jest było i tyle,a że trzeba było ostro hajcować to inna kwestia. Teraz przy nowym kociołku musowo chce to poprawić.
Poruszyłeś bardzo dobrą kwestie, mieszkam na wsi i jak wiadomo w razie braku dostawy prądu nikt nie spieszy się tak jak w większych miastach dlatego musi wszystko funkcjonować grawitacyjnie jak do tej pory abym nie musiał szybko wygaszać pieca.
Mówisz że taki pompy są dostępne?
Pomogłem ? Kliknij pomógł
Stachu.G
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1011
Dołączył(a): 20 sty 2011, o 13:57
Lokalizacja: Podkarpackie
Pochwały: 42
Pojazdy: Romet Chart 210 70cmm

wybór sterownika do pieca

Postprzez Łukasz. » 19 paź 2015, o 22:06

Janusz73 napisał(a):Łukasz.Każdy piec c.o musi być wykonany ze stali wysokogatunkowej.Mało tego;musi przejść próbe ciśnieniową żeby otrzymać atest.

Wiem, nadal pracuje przy produkcji kotłów ;) Ale co do tego, że dany piec musi być ze stali kotłowej, łatwo niestety obejść... Ale to inna bajka. Najczęściej jest tak, że zależy co przyjedzie i z tego się klepie :P
Janusz73 napisał(a):Nieprawda,że czym grubsza blacha tym droższy piec

Wiesz, nie powiesz mi, że blacha 5 kosztuje tyle samo co ta sama powierzchnia z blachy 6,7 czy nawet grubsza. Na cenę pieca wszystko się składa, zresztą jak ze wszystkimi produktami.
Janusz73 napisał(a):piec i instalacja to jest jedna całość,po prostu piec bez instalacji nic nie daje

Nigdzie nie napisałem, że może kupić piec i nie podłączać go do instalacji, a i tak będzie miał ciepło :D Miałem na myśli, że każdy obecnie produkowany piec jest kompatybilny z praktycznie każdym rodzajem instalacji, czy to grawitacyjna, czy z obiegiem wymuszonym ;)
Obrazek

"...gdy ktoś, kto mi jest światełkiem, gaśnie nagle w biały dzień..."
Avatar użytkownika
Łukasz.
@admin
@admin
 
Posty: 4771
Dołączył(a): 7 mar 2008, o 20:20
Lokalizacja: WLKP -> PWL
Pochwały: 13
Pojazdy: Renault megane phI classic '97, MZ etz 150 '87

Re: wybór sterownika do pieca

Postprzez Janusz73 » 20 paź 2015, o 05:03

Stachu.G ja też mieszkam na wsi i chyba z tym prądem nie jest aż tak żle.Ale faktycznie to co opisujesz to sytuacja awaryjna.W olejowym,gazowym,elektrycznym gdy zabraknie prądu to nie ma problemu,bo woda w kotle nie jest podgrzewana,natomiast w kotle na miał lub węgiel powstaje problem i to duży.Wtedy otwierasz drzwiczki zasypowe,a drzwiczki od popielnika (pod rusztem) zamykasz i wychładzasz kocioł.Jeżeli to nic nie daje to trzeba żar wyciagać z pieca.Co do pomp c.o to praktycznie każda pompa puszcza wode gdy nie pracuje.Ja mam u siebie trzyzakresową pompe Danfoss (1995rok) i moge ją wyłączyć ale wtedy na piętrze grzejniki są gorące,a te na parterze ledwo ciepłe.Stachu.G zauważam,że w piecach na paliwo stałe dodatkowo równolegle do pompy montuje się jakiś zawór,on jest wpięty przed i za pompą i on jeszcze bardziej wymusza obieg gdy pompa nie pracuje,poczytaj w internecie o czymś takim.Przed zamontowaniem nowego pieca proponuje Ci przepłukać całą instalacje i wszystkie grzejniki,wtedy zobaczysz co z nich wypłynie.
Janusz73
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1257
Dołączył(a): 30 mar 2013, o 13:37
Pochwały: 43
Pojazdy: Ogar 205 Honda CB1000RA

wybór sterownika do pieca

Postprzez komar123456789 » 31 sie 2018, o 19:07

Ostatnio zajrzałem na polecaną stronę MBO 15 prawy Myśle że to naprawdę fajna strona. Mają duży wybór i ceny przyzwoite. Zobaczcie sami. Jeśli ktoś szuka kominka do domu to myślę że znajdzie tam wszystko czego szuka.
komar123456789
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 10
Dołączył(a): 4 sie 2018, o 14:06
Pojazdy: honda

Poprzednia strona

Powrót do Off-topic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 54 gości