MotoManiacy w Kuchni
MotoManiacy w Kuchni
Romecik2t, ładny talerz Spróbuję zrobić pjure z Twojego przepisu, ciekawe czy będzie dobre
-
Motorowerzystka - MotoManiak
- Posty: 2972
- Dołączył(a): 26 sie 2011, o 19:35
- Lokalizacja: NWE
- Pochwały: 7
- Pojazdy: Romet Ogar 125
MotoManiacy w Kuchni
Tomek, w 15 minut? Z czego ;o Motorowerzystka, Robilem z czego mialem pod "ręką" Przepisy są różne także możesz poszukać po necie, moze cos ciekawszego znajdziesz z tego co masz w kuchni ;d
-
Romecik2t - #mod
- Posty: 11089
- Dołączył(a): 27 lut 2009, o 18:01
- Pochwały: 45
MotoManiacy w Kuchni
Obiecałem, to wrzucam.
PIZZA W 15MIN.
-mąka
-woda
-koncentrat pomidorowy/ketchup/ musztarda
-kawałek sera
-kawałek mięsa
-kawałek czegoś-co-zalega-w-lodówce
Ciasto mega proste. Przepis oparłem na macy. Po naszemu to będą podpłomyki. Przepis mówi, że miesza się mąkę z wodą w stosunku 2:1. Z tym, że lepiej dać za mało wody i ew dolewać. Ciasto ma być elastyczne, ale niezbyt lepkie. Tradycyjnie nie dodaje się proszku ani drożdży (mam zamiar spróbować drożdżowego) dzięki czemu nie tracimy czasu na rośnięcie. Zaraz po wyrobieniu formuję placki 3-5mm grubości.
Patelnia musi być mocno rozgrzana. BEZ OLEJU. Robi się dość dużo bąbli także przed wrzuceniem nakłuwam placek widelcem. Chwilkę suszę. Widać kiedy robi się lekko biały. To trochę jak z naleśnikami.
Wtedy obracam placek i szybko smaruję. Lubię musztardę, może być cokolwiek. Na to leci szynka, ser, bazylia. Grzeje się do roztopienia sera. Ciasto ma być dość twarde, ale nie suche. Trzeba wyczuć moment między chrupkością, a suchością. To tyle.
Nie warto wrzucać za dużo dodatków. Nie zapominajmy, że to nie jest prawdziwa pizza z piekarnika. Byćmoże pokrywka pozwoliłaby robić grubsze placki z większą ilością dodatków. Ze swojej strony powiem, że nie warto robić grubszej. To trochę jak tortilla, tylko grubsza i bez spulchniaczy. Kiedy przesadzicie z suszeniem zrobi się talerz z przyschniętymi plastrami mięsa i sera.
Całość da się ogarnąć w 15 minut. Przy odrobinie wprawy wyrobicie ciasto w trakcie rozgrzewania patelni. Reszta odbywa się już na gorąco.
Bon appétit jak mawiają obcokrajowcy.
Bonusy. Bo grunt to pomysłowość
Z identycznego ciasta przygotujecie:
- placki do tortilli. Cieńsze i zdejmowane przed osiągnięciem chrupkości.
- maca, jako chleb. Fajne kanapki.
- robiłem eksperymenty z pociętymi na nachos. Te sklepowe są twarde jak chipsy. Miękkie znikały w mgnieniu oka. W razie napadu kolegów potrzebujecie kilku piw, kilo mąki, coś na sos.
- nie mam gofrownicy, to może być ciekawe
- ale w tosterze to Wam się raczej nie uda
- na słodko jeszcze nie jadłem. Wydaje się niezłą bazą.
PIZZA W 15MIN.
-mąka
-woda
-koncentrat pomidorowy/ketchup/ musztarda
-kawałek sera
-kawałek mięsa
-kawałek czegoś-co-zalega-w-lodówce
Ciasto mega proste. Przepis oparłem na macy. Po naszemu to będą podpłomyki. Przepis mówi, że miesza się mąkę z wodą w stosunku 2:1. Z tym, że lepiej dać za mało wody i ew dolewać. Ciasto ma być elastyczne, ale niezbyt lepkie. Tradycyjnie nie dodaje się proszku ani drożdży (mam zamiar spróbować drożdżowego) dzięki czemu nie tracimy czasu na rośnięcie. Zaraz po wyrobieniu formuję placki 3-5mm grubości.
Patelnia musi być mocno rozgrzana. BEZ OLEJU. Robi się dość dużo bąbli także przed wrzuceniem nakłuwam placek widelcem. Chwilkę suszę. Widać kiedy robi się lekko biały. To trochę jak z naleśnikami.
Wtedy obracam placek i szybko smaruję. Lubię musztardę, może być cokolwiek. Na to leci szynka, ser, bazylia. Grzeje się do roztopienia sera. Ciasto ma być dość twarde, ale nie suche. Trzeba wyczuć moment między chrupkością, a suchością. To tyle.
Nie warto wrzucać za dużo dodatków. Nie zapominajmy, że to nie jest prawdziwa pizza z piekarnika. Byćmoże pokrywka pozwoliłaby robić grubsze placki z większą ilością dodatków. Ze swojej strony powiem, że nie warto robić grubszej. To trochę jak tortilla, tylko grubsza i bez spulchniaczy. Kiedy przesadzicie z suszeniem zrobi się talerz z przyschniętymi plastrami mięsa i sera.
Całość da się ogarnąć w 15 minut. Przy odrobinie wprawy wyrobicie ciasto w trakcie rozgrzewania patelni. Reszta odbywa się już na gorąco.
Bon appétit jak mawiają obcokrajowcy.
Bonusy. Bo grunt to pomysłowość
Z identycznego ciasta przygotujecie:
- placki do tortilli. Cieńsze i zdejmowane przed osiągnięciem chrupkości.
- maca, jako chleb. Fajne kanapki.
- robiłem eksperymenty z pociętymi na nachos. Te sklepowe są twarde jak chipsy. Miękkie znikały w mgnieniu oka. W razie napadu kolegów potrzebujecie kilku piw, kilo mąki, coś na sos.
- nie mam gofrownicy, to może być ciekawe
- ale w tosterze to Wam się raczej nie uda
- na słodko jeszcze nie jadłem. Wydaje się niezłą bazą.
-
Tomek - #mod
- Posty: 8664
- Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
- Lokalizacja: Dirksland, NL
- Pochwały: 75
- Pojazdy: Trzy francuzy i inne gruzy :F
MotoManiacy w Kuchni
Szybkie ale skomplikowane (troche xD) Tak czy tak bd musial sprobowac
-
Romecik2t - #mod
- Posty: 11089
- Dołączył(a): 27 lut 2009, o 18:01
- Pochwały: 45
MotoManiacy w Kuchni
No bez jaj. Mąkę z wodą chyba wymieszasz? Reszta to jak robienie kanapki.
-
Tomek - #mod
- Posty: 8664
- Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
- Lokalizacja: Dirksland, NL
- Pochwały: 75
- Pojazdy: Trzy francuzy i inne gruzy :F
MotoManiacy w Kuchni
Tomek, Ciekawe Aż sam będę musiał kiedyś wypróbować Jak smakuje to ciasto?
-
dieludolfs - #mod
- Posty: 8314
- Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 21:47
- Lokalizacja: Bądkowo k.Włocławka.
- Pochwały: 41
- Pojazdy: Mercedes E300 turbodiesel T-Modell
MotoManiacy w Kuchni
Konsystencja al dente do chrupkiego. Smak w granicach tortilla-makaron. Tak naprawdę ciężko określić ponieważ to zależy od kilku czynników
-
Tomek - #mod
- Posty: 8664
- Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
- Lokalizacja: Dirksland, NL
- Pochwały: 75
- Pojazdy: Trzy francuzy i inne gruzy :F
MotoManiacy w Kuchni
Najwięcej co ja gotuję to jajecznica nie jestem dobrym kucharzem jeszcze bym zatruł wszystkich... A nie no skłamałbym podobno robię pyszną pomidorową
- adis168
- MotoManiak
- Posty: 14
- Dołączył(a): 26 lip 2015, o 09:38
- Pojazdy: rower
MotoManiacy w Kuchni
Też musze ogarnąć sobie to danie w 15 minut ja zawzyczaj robie na drożdżach i do piekarnika. Tutaj jest wersja expres
- fachman
- MotoManiak
- Posty: 347
- Dołączył(a): 4 lut 2015, o 19:50
- Pochwały: 1
MotoManiacy w Kuchni
Długo szukałam, aż w końcu natrafiłam na ten temat Uwielbiam gotować, lubię dzielić się tą pasją z innymi, dlatego co jakiś czas będę podsyłać Wam proste przepisy na smaczne dania, które może wykonać praktycznie każdy Dziś będzie to Risotto.
Składniki:
- 30 dag ryżu
- 15 dag szynki
- 10 dag mrożonego, zielonego groszku
- cebula
- czerwona i żółta papryka
- 1 litr bulionu warzywnego
- olej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę obierz, posiekaj. Oczyść papryki i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż cebulę z papryką. Wsyp ryż, mieszając, smaż przez ok minutę. Wlej bulion i gotuj 15 min. Szynkę pokrój w słupki, razem z mrożonym groszkiem dodaj do ryżu, wymieszaj, przypraw do smaku. Gotuj jeszcze ok. 10 min. Wymieszaj wszystko z posiekaną natką .
Składniki:
- 30 dag ryżu
- 15 dag szynki
- 10 dag mrożonego, zielonego groszku
- cebula
- czerwona i żółta papryka
- 1 litr bulionu warzywnego
- olej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę obierz, posiekaj. Oczyść papryki i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż cebulę z papryką. Wsyp ryż, mieszając, smaż przez ok minutę. Wlej bulion i gotuj 15 min. Szynkę pokrój w słupki, razem z mrożonym groszkiem dodaj do ryżu, wymieszaj, przypraw do smaku. Gotuj jeszcze ok. 10 min. Wymieszaj wszystko z posiekaną natką .
-
Justii94 - MotoManiak
- Posty: 38
- Dołączył(a): 4 sty 2016, o 00:58
- Lokalizacja: Piaseczno
- Pojazdy: Opel Astra IV
MotoManiacy w Kuchni
Najlepsza to jest kaszanka z patelni rozbeltana z keczupem troche cebulki jeszcze zeszklic przed wrzuceniem i miodzio
-
pawel615 - MotoManiak
- Posty: 2991
- Dołączył(a): 20 mar 2007, o 21:47
- Lokalizacja: za górami za lasami....
- Pochwały: 7
MotoManiacy w Kuchni
pawel615, Szybko, smacznie, pożywnie
-
Justii94 - MotoManiak
- Posty: 38
- Dołączył(a): 4 sty 2016, o 00:58
- Lokalizacja: Piaseczno
- Pojazdy: Opel Astra IV
-
Tomek - #mod
- Posty: 8664
- Dołączył(a): 28 lut 2008, o 20:08
- Lokalizacja: Dirksland, NL
- Pochwały: 75
- Pojazdy: Trzy francuzy i inne gruzy :F
MotoManiacy w Kuchni
Tomek, jak parówa to tylko z Włocławskim ketchupem
A pawla615 popieram w 100%-ach
A pawla615 popieram w 100%-ach
-
dieludolfs - #mod
- Posty: 8314
- Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 21:47
- Lokalizacja: Bądkowo k.Włocławka.
- Pochwały: 41
- Pojazdy: Mercedes E300 turbodiesel T-Modell
MotoManiacy w Kuchni
Ja jestem fanem tego ketchupu Włocławskiego
-
janosikmz19822 - MotoManiak
- Posty: 3661
- Dołączył(a): 4 mar 2012, o 21:53
- Pochwały: 42
- Pojazdy: Shl m06t,Cz 350,Romet 50T1,Komar 231b -232-2330-2350 z1970(rama),Hercules,jawa 223,Ryś:)
Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 561 gości