Pierwszym zagadnieniem które poruszę będzie korekta okien w cylindrze i wad odlewniczych.Fajnie by było gdybyśmy do tych czynności mieli jakiegoś dremla lub coś w tym stylu,jednak wiadomo że różnie z tym bywa więc z takich podstawowych przedmiotów będziemy potrzebować:
1.pilników/pilnika okrągłych/półokrągłych
2.papieru ściernego
3.Pasty do docierania zaworów(fajnie by było gdybyśmy mieli różnej gradacji)
Czynności są banalnie proste po prostu usuwamy wszystkie wady odlewnicze.W cylindrach firmy cx trafiają się takie wady wręcz notorycznie.Co do okien staramy się tak je skorygować by nigdzie nie zakrywały kanału.W nawet budżetowych cylindrach o dziwo jeszcze ani razu nie spotkałem się z wadami okien płuczących więc albo mam szczęście albo po prostu nawet w okrojonym budżecie po prostu fabryka robi to na tyle dokładnie,że nie ma do czego się przyczepić.Jeśli jednak okna są wyfrezowane ,,jak dla obcego” możemy je poprawić pilnikiem wygiętym pod odpowiednim kątem.Teraz zajmę się tematem polerki.Zapewne każdy wie jak się używa pasty do docierania zaworów,więc nie ma co nad tym się rozwodzić dodam tylko co możemy polerować z 100% pewności że nasza praca nie idzie na marne.
Te miejsca to:
Kanał wydechowy
Kanał ssący
Denko tłoka
Dlaczego nie mówię nic o wale pewnie ktoś sobie pomyśli?Odnośnie wału i reszty tematów pokrewnych z nim wypowiem się w innym poście.
!!!UWAGA!!!Nie ponoszę odpowiedzialności za wszelkiego rodzaju uszkodzenia poniesione w skutek wykonywania tych czynności.Ja tylko zbieram tu wiedzę.Każdą z wymienionych w tym poście i następnym modyfikacji robicie na własne ryzyko !!!UWAGA!!!

Do pierwszego posta dorzucam kątomierz,który zapewne przyda się większości młodych tunerów.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk