Wiele osob by chcialo miec ladny glos swojego autka ja to pokaze na przykladzie przerobki w cc i blizniaczym sc.
Co nam bedzie potrzebne
Drugi wydech z sc MPI po 2003 (brak srodkowego tlumika), ja wytargalem ze szrotu za 20zl
Tlumik z kanta, czyli koncowy z duzego fiata (125p), lub jak ktos chce to kazdy inny tlumik ulter, mugen, asmet itp
Przebieg prac
Najpiew sciagamy stary wydech, odkrecamy obejme za plecionka (chyba, ze jakis tlumikarz druciaz zrobil cos innego to wtedy myslimy), sciagamy wydech z 3ch gum amortyzujacych drgania nie wytlumione przez plecionke.
Przykladamy nasze wydechy do siebie i sprawdzamy dlugosci rur czy sa takie same, jak nie sa to patrz punkt wyzej (myslimy).
Ze starego wydechu odcinamy tlumik koncowy za wieszakiem (wazne!) i odcinamy wieszak za tlumikiem.
Teraz przykladamy tlumik z kanta do wydechu cc i widzimy za duza rure (ja sobie poradzilem daja kawalek innej rury i zaciskajac wszystko opaska) i skrecamy tlumik.
Zakladamy caly wydech, dwie gumy zakladamy, ustawiamy wydech tak jak ma byc i spawamy trzeci hak, ktory wczesniej odcielismy (wazne by tlumik dobrze ustawic, gdy bedzie zbyt w prawo, bedzie uderzac o belke, zbyt w lewo bedzie uderzal o amortyzator, wiec musi byc idealnie po srodku). Po przespawaniu zakladamy 3 gume i mamy nowy wydech.
Ostrzegam jest glosno, dzwiek nie jest basowy tylko ryczy. Co ciekawego u mnie w 1.2 8v jest ciszej niz w silniku z kosiarki czyli 700tka.
Zdjecia porobie jutro dla zainteresowanych.
ps. wielu sie pyta po co drugi wydech.
Gdy nam sie glosny znudzi zakladamy stary, miski nam zabiora dowod rejestracyjny tez go zakladamy lub na przeglad - tez zakladamy.
I mamy namiastke prawdziwego WRC - wyrcy rycy cescy
pozd