Jeżeli nie mamy jeszcze w swoim samochodzie dodatkowego światła stopu, to możemy je zainstalować, przyklejamy do tylnej szyby a kabelek podłączamy do styku na świetle stop, zwiększa to znacznie nasze bezpieczeństwo, gdyż zmniejsza szanse, że ktoś się zagapi i w nas uderzy, a także wpływa na estetykę auta, a oto dodatkowe światło stopu dostępne na allegro. Większość osób wie o tej modyfikacji, ale napisałem dla przypomnienia.
http://moto.allegro.pl/search.php?strin ... &country=1
Światło stopu.
• Strona 1 z 1
Światło stopu.
Moje maszyny:
viewtopic.php?t=5665&start=0
viewtopic.php?t=6897&start=0
NAM MOTOMANIAKOM PŁYNIE W ŻYŁACH BENZYNA.
-
Artur - MotoManiak
Artur4567 napisał(a):przyklejamy do tylnej szyby a kabelek podłączamy do styku na świetle stop
Ot cała modyfikacja.. A tak naprawdę to wcale tak 5 sekund roboty nie jest jak to napisałeś. Napisz konkretniej gdzie i który podłącza się kabelek (może jakieś zdjęcia?) no i zapomniałeś o podłączeniu masy (może zasugeruj jakieś miejsce?)
Bez takich informacji temat jest naprawdę bezwartościowy bo to, że istnieje trzecie światło stop to każdy wie a z tego tematu w takiej formie tylko tyle można się dowiedzieć.
-
Piotrek - @admin
- Pochwały: 10
- Pojazdy: Skoda Octavia III 1.4 TSI, 150 KM, Ambition + Amazing
To usuń a może ktoś to napisze porządniej opisane. Bo to dobra modyfikacja, ale rzeczywiście trzeba by było o tym tutorial zrobić.
Moje maszyny:
-
Artur - MotoManiak
Dodatkowe światło stop przyklejamy do szyby najlepiej na silikon bezbarwny. Jest to przetestowane, bo kiedyś u mojego taty w maluchu ciągle odpadało, a na silikon trzyma do dzisiaj (choć maluch już nie u mnie) Kabelek dwużyłowy od lampki ciągniemy w jak najmniej widocznych miejscach, np pod uszczelkami, w szczelinach między plastikami itp. Musimy przeprowadzić kabelek przez szczelinę bądź jakąś dziurkę do wnęki, w której zamontowana jest lampa tylna lewa bądź prawa. Do wyboru. Potem musimy podłączyć się pod styki prowadzące do żarówki/włókna stopu. Jeden kabelek z dodatkowej lampki stopu (zazwyczaj czarny) dajemy na masę pojazdu bądź podpinamy się pod konektorek/kostkę, pod kabel prowadzący do masy żarówki. Drugi kabelek (zazwyczaj czerwony lub czarny z czerwonym paskiem) podpinamy pod plus żarówki stopu/włókna stopu również wpinając go pod konektorek lub pod kostkę w odpowiedni styk. Oczywiście jeżeli ktoś woli bardziej "pro", to może się pobawić lutownicą, zarabianiem od nowa konektorków/kostek.
P.S. pisałem z głowy, na logikę więc wybaczcie jak coś ominąłem
P.S. pisałem z głowy, na logikę więc wybaczcie jak coś ominąłem
///M42B18 136KM
-
marcing17 - MotoManiak
- Pochwały: 1
- Pojazdy: Romet Pony 50M-2, Komar 2350, BMW E30 316i Coupe
Światło stopu.
A ktoś ogarniał światełka dzienne ledowe?
- torbek
- MotoManiak
Światło stopu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat ... y_dziennej
Tutaj masz wszystko opisane
Tutaj masz wszystko opisane
-
dieludolfs - #mod
- Pochwały: 41
- Pojazdy: Mercedes E300 turbodiesel T-Modell
Światło stopu.
niezupelnie o to mi chodzilo ale dzieki juz sam ogarnalem