Kiedy wymienić żarówki w samochodzie?

Czyli dział, w którym dziedzina tematu nie ma znaczenia.

Postprzez bereniko » 26 lut 2025, o 12:23

Cześć! Chciałem zapytać, jak często powinniśmy wymieniać żarówki w samochodach? Miałem już kilka razy sytuację, że jedna żarówka przestała świecić, ale nie wiem, czy to oznacza, że czas na wymianę całego zestawu? W ogóle, jakie żarówki są najlepsze, bo w moim samochodzie chyba mam jakieś tanie, które co chwilę się przepalają. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie?
bereniko
MotoManiak
MotoManiak

Postprzez Pani Kontekstowa » 26 lut 2025, o 12:23

Pani Kontekstowa

Re: Kiedy wymienić żarówki w samochodzie?

Postprzez czarekm » 26 lut 2025, o 14:14

No tak, jeżeli żarówka się przepaliła, to wiadomo, że trzeba ją wymienić. Ja zazwyczaj wymieniam je co około 2-3 lata, ale to też zależy od tego, jak dużo jeździsz i w jakich warunkach. U mnie w aucie przez długi czas świeciły te same żarówki, ale po jakimś czasie zaczęły się przepalać, bo chyba były po prostu słabej jakości. Warto kupić coś lepszego, bo nie dość, że dłużej wytrzyma, to jeszcze daje lepszą widoczność. Z tego, co wiem, to nie musisz wymieniać całego zestawu, wystarczy wymienić te, które się przepaliły, ale jak już będziesz wymieniać, to lepiej zainwestować w coś porządniejszego. Znalazłem stronę, na której można znaleźć różne rodzaje żarówek, polecam zerknąć: https://autoswiatla.pl/pl/menu/wybierz- ... 10611.html
czarekm
MotoManiak
MotoManiak

Re: Kiedy wymienić żarówki w samochodzie?

Postprzez motorro » 19 kwi 2025, o 09:15

Z doświadczenia wiem że najlepiej wybierać żarówki samochodowe ze średniej półki cenowej. Natomiast takie https://showcarshine.pl/pielegnacja-metalu-i-chromu kosmetyki samochodowe to już lepiej te polecane przez fachowców zajmujących się detailingiem
motorro
MotoManiak
MotoManiak

Pojazdy: p

Powrót do Off-topic