Pompa ciepła

Czyli dział, w którym dziedzina tematu nie ma znaczenia.

Pompa ciepła

Postprzez czarekm » 22 cze 2022, o 13:20

Witam. Czy Waszym zdaniem opłaca się montować pompę ciepła bez fotowoltaiki?
czarekm
MotoManiak
MotoManiak

Pompa ciepła

Postprzez Pani Kontekstowa » 22 cze 2022, o 13:20

Pani Kontekstowa

Re: Pompa ciepła

Postprzez bereniko » 22 cze 2022, o 13:45

Zależy od wielu czynników, jak ocieplenie domu, wielość kubaury, zapotrzebowanie cieplne. U mnie 170m2 bez fotowoltaiki wychodzi za ogrzewanie w sezonie grzewczym max 350zl/miesiąc. Nie zdecydowalismy się na fotowoltaikę z uwagi na wysokie koszty. Sama pompa ciepłą tania nie jest w stosunku do innych metod ogrzewania - z drugiej strony jak pokazały ostatnie wydarzenia na świecie i w Polsce, to nie ma chyba żadnego innego lepszego sposobu ogrzewania domu niż pompa.
Ogólnie z dostepnością w tym roku może być róznie, polecam sprawdzić pompy ciepła w Leroy Merlin - można tam również kupić, a terminy dostaw bedą o wiele krótsze niż w innych sklepach.
bereniko
MotoManiak
MotoManiak

Postprzez motorro » 13 lip 2022, o 09:57

Myślę że odpowiedzi na takie pytania znajdziesz na tym https://pompyshizen.pl/blog/ blogu, widziałam tu coś na temat opłacalności montowania pompy ciepła i wyboru odpowiedniego urządzenia żeby wydajnie działało
motorro
MotoManiak
MotoManiak

Pojazdy: p

Postprzez Wintes » 5 maja 2023, o 10:47

czarekm napisał(a):Witam. Czy Waszym zdaniem opłaca się montować pompę ciepła bez fotowoltaiki?

My obecnie mamy bez fotowoltaiki. Po prostu nie mieliśmy dostatewcznych funduszy na fotowoltaikę ale nie wykluiczam, ze w przysżłości sobie jej nie założymy.

Jestem zadowolony z pompy ciepła, pompa ciepła nie jest droga w obsłudze, bardzo wygodna i jednoczesnie w domu jest cieplutko.
Daję namiar na firmę, która nam montowała urzadzenie: https://klimat-tech.pl/ Firma montuje pompy ciepłą w Lublinie.
Wintes
MotoManiak
MotoManiak

Pompa ciepła

Postprzez Tymek99 » 8 maja 2023, o 03:33

Lepiej zainwestować i od razu założyć fotowoltaikę - teraz jest tyle dostępnych form dofinansowania do pompy ciepła i fotowoltaiki, że finansowo wcale nie wyjdzie to jakoś strasznie drogo.
Tymek99
MotoManiak
MotoManiak

Pompa ciepła

Postprzez Tymek99 » 8 maja 2023, o 03:38

Kolega wyżej wytłumaczył jak działa urządzenie, ja z kolei podepnę się w kwestii zakupu – bo pewnie po to padło samo pytanie. W sklepach stacjonarnych pewnie ciężko będzie Ci dostać taki specjalistyczny sprzęt, lepiej więc od razu poszukać na necie. Duży wybór narzędzi warsztatowych jest w iparts.pl – mają zarówno sprzęt dla profesjonalistów jak i amatorów majsterkowania.
Tymek99
MotoManiak
MotoManiak

Postprzez Piotrasg » 17 paź 2024, o 13:17

A czy jakiekolwiek ogrzewanie się opłaca? Cena komfortu mała maszynownia nie trzymanie opału itd..

Od siebie polecam zastanowić się nad producentem, który oferuje dobry serwis swoich urządzeń.

Jak chociażby firma Saunier Duval: https://www.saunierduval.pl Na stronie można znaleźć wiele rozwiązań dotyczących ogrzewania.
Piotrasg
MotoManiak
MotoManiak

Powrót do Off-topic